Langlaufer Bolshunov met legendarische overmacht naar goud op skiatlon

Op de Olympische Spelen in Beijing is zondag de skiatlon voor de mannen afgewerkt in het langlaufen. Dat werd een behoorlijk indrukwekkend optreden van één man, wat de spanning helaas niet bepaald ten goede kwam.

Twee mannen moesten op de klassieke afstand een slag slaan om hun kansen op succes te vergroten en dat probeerden ze dan ook: de Finse specialist Iivo Niskanen en de Rus Alexander Bolshunov gingen er vandoor en hadden halverwege het klassieke gedeelte een kleine vijftien seconden voorsprong op de door Noren aangevoerde achtervolgers.

Bij de skiwissel zaten Niskanen en Bolshunov nog altijd samen, maar inmiddels wel met een halve minuut voorsprong op de Rus Denis Spitsov. Die had Hans Christer Holund en Pål Golberg uit Noorwegen op tien seconden gezet, de door de Italiaan Francesco de Fabiani aangevoerde rest zat al op een dikke minuut, vlak voor de Fin Perttu Hyvärinen en de jonge Zweed William Poromää.

In de vrije stijl had Niskanen het gelijk moeilijk: hij moest Bolshunov laten gaan en kreeg al snel Spitsov langs zich heen. Op Bolshunov stond geen enkele maat: de Rus sloot zijn legendarische optreden af met olympisch goud, een dikke minuut later ontving hij trainingsmaat Spitsov en diens zilver. De kapotgestreden Niskanen hield Holund van zich af en pakte op twee minuten het brons, waarna de rest van het slagveld beetje bij beetje binnen begon te druppelen.