OWS: Schouten pakt eerste gouden medaille voor Nederland

Irene Schouten heeft het goud gepakt op de eerste schaatsafstand van deze Olympische Spelen. De 3 kilometer wist zij te winnen in een nieuw Olympisch record van 3.56.93. Achter haar pakte de Italiaanse Francesca Lollobrigida het zilver, voor de Canadese Isabelle Weidemann.

De eerste serieuze rit was rit drie. Carlijn Achtereekte was vier jaar geleden nog de winnares van goud, Miho Takagi is een van de huidige toppers in het vrouwenschaatsen. Takagi opende snel en Achtereekte reed de hele wedstrijd achter de feiten aan. Het ijs bleek in deze race niet al te gemakkelijk. Takagi noteerde 4.01.77, wat voor een medaille nog geen zekerheid leek, terwijl de 4.02.21 van Achtereekte onmogelijk een medaille waard leek.

Na de dweil kwam Antoinette de Jong in actie. Bij haar bleek dat de tijd van Achtereekte zo slecht nog niet was: 4.02.37 was er voor De Jong, wat haar naar de derde plaats bracht. De Jong kwam al midden in haar race in de problemen en kon dat nooit meer echt goedmaken. De volgende serieuze rit ging tussen Martina Sablikova en Ivani Blondin. De Canadese had het niet, maar Sablikova reed de hele race op de tijd van Takagi en had een geweldige slotronde voor 4.00.34. Dit leek genoeg voor een medaille.

De voorlaatste rit bracht Weidemann tegen Ragne Wiklund. Wiklund startte snel, maar Weidemann bleef in haar spoor en kon naar het einde versnellen. Canadees eremetaal was daarmee een feit: 3.58.64. De 4.01.44 voor Wiklund gaaf haar nog een klein kansje op een medaille. Daarna mocht Schouten starten, tegen Lollobrigida. De Italiaanse is een snellere startster, maar Schouten bleef goed bij. Op 2000 meter plaatste Schouten de aanval, waarna Lollobrigida probeerde te pareren, maar het was tevergeefs. En passant hadden de twee een voorsprong van een seconde op Weidemann, die ook niet in gevaar kwam. Schouten rekende in de laatste ronde definitief af met Lollobrigida voor het goud. Lollobrigida reed naar 3.58.06, goed voor het zilver. Sablikova werd zo alsnog vierde.

Achtereekte en De Jong moesten het doen met een zevende en achtste plaats. Voor Schouten is dit pas de eerste van meer mogelijke successen: Ook op de 5000 meter en de massastart heeft zij een goede kans op goud. Deze zullen pas later tijdens deze Spelen worden afgewerkt.