Anders Breivik's verzoek tot vervroegde vrijlating afgewezen: 'Nog te gevaarlijk'

Een Noorse rechtbank heeft het verzoek van Anders Breivik tot vervroegde vrijlating afgewezen. De rechtsextremistische terrorist die ruim tien jaar geleden 77 mensen doodde in Oslo en het eiland Utoya, is volgens de rechtbank nog altijd gevaarlijk.

In juli 2011 liet Breivik eerst een autobom ontploffen in de Noorse hoofdstad Oslo, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Daarna schoot hij op het eiland Utoya nog eens 69 mensen dood, voornamelijk tieners op een jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij.

Breivik werd hiervoor veroordeeld tot de hoogst mogelijke straf van 21 jaar cel, die opnieuw kan worden verlengd zolang hij als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd. Na tien jaar kon hij om vervroegde vrijlating vragen aan de rechter en had dat verzoek ingediend. 

Op de zitting van twee weken geleden bracht de nu 42-jarige Breivik de Hitlergroet en toonde hij racistische teksten. Hij zei dat hij nog dezelfde standpunten heeft als ten tijde van zijn terroristische daden maar dat hij die nu op een vreedzame manier wil bereiken.

"Het risico op geweld is nog altijd aanwezig en net zo groot als toen hij voor het eerst werd veroordeeld", schrijft de rechtbank bij de afwijzing van Breiviks verzoek. Over een jaar kan hij opnieuw een verzoek indienen tot vervoegde vrijlating.