Ottawa: massaal protest tegen Canada's vaccinatieverplichtingen

Canada's hoofdstad Ottawa is vandaag het toneel van een "massaal" protest tegen de verplichte COVID-19 vaccinaties. Er worden konvooien van honderden voertuigen uit het hele land verwacht.

Het zogenaamde "vrijheidskonvooi" - dat uit het oosten en het westen komt - begon als protest tegen een vaccinverplichting voor grensoverschrijdende truckers, maar is veranderd in een demonstratie tegen het strenge coronabeleid onder premier Justin Trudeau.

Het was de bedoeling dat de konvooien vandaag rond het middaguur aankomen, maar gisteren blokkeerden al tientallen voertuigen de wegen voor het parlement. In totaal worden zo'n 2.700 vrachtwagens verwacht, zei een bron bij de federale regering.

"Deze demonstraties zijn landelijk georganiseerd en massaal", zei politiechef Peter Sloly van Ottawa vrijdag. "We weten niet waar er allemaal gedemonstreerd gaat worden en wie we allemaal kunnen verwachten".

Sloly voegde eraan toe dat zijn teams video-opnames zullen maken van "alle aspecten van de demonstratie" en waarschuwde dat iedereen die de wet overtreedt zal worden gearresteerd.

Trudeau zei vrijdag in een interview met de Canadese pers dat hij bezorgd was dat het protest gewelddadig zou worden, en zei deze week dat het konvooi een "kleine minderheid" vertegenwoordigde die "niet de standpunten van alle Canadezen vertegenwoordigt".

Trudeau kondigde in oktober, aan de vooravond van de verkiezingen, een vaccinatiemandaat aan voor federale werknemers, en vorige maand legden zowel Canada als de Verenigde Staten een mandaat op voor truckers die de grens over steken voor hun werk.

De leider van de Conservatieven, Erin O'Toole, is tegen de vaccinatiemandaten en heeft zijn steun betuigd aan het protest. Hij beloofde een aantal truckers te ontmoeten en plaatste een video op sociale media waarin hij Trudeau de schuld gaf van mogelijke problemen in de toeleveringsketen die het truckersmandaat kan veroorzaken.

De Canadian Trucking Alliance, die zo'n 4.500 transporteurs vertegenwoordigt, is tegen het protest en zegt dat dit "niet de manier is waarop men het oneens is met het regeringsbeleid". Ongeveer 90% van Canada's internationale truckers en 77% van de bevolking is twee keer gevaccineerd tegen COVID-19.