Rusland verscheept luchtverdedigingssysteem naar Wit-Rusland

Rusland verplaatst twee divisies met een S-400 luchtverdedigingssysteem naar Wit-Rusland. Oekraïne beschuldigt Moskou er ook van zijn wapenleveranties aan pro-Russische strijders in Oost-Oekraïne op te voeren en gericht huurlingen te rekruteren en op te leiden.

Temidden van de grote spanningen in het Oekraïne-conflict verplaatst Rusland twee van zijn S-400 luchtverdedigingssystemen naar buurland Belarus voor een manoeuvre. Twee divisies zijn in het uiterste oosten van het land op spoorwegwagons geladen, zo heeft het ministerie van Defensie in Moskou bekendgemaakt. Ze moeten over duizenden kilometers worden vervoerd van de regio Khabarovsk naar Wit-Rusland, waar over iets meer dan drie weken militaire oefeningen tussen Rusland en Wit-Rusland beginnen.

Er zullen ook oefeningen worden gehouden in het zuiden van de aan Oekraïne grenzende voormalige Sovjetrepubliek en in het westen aan de buitengrens van de EU. Hier zijn tien dagen voor uitgetrokken. Het is een regelmatige oefening. Volgens het Russische ministerie van Defensie zal het totale aantal soldaten niet meer bedragen dan het maximum aantal dat in het Verdrag van Wenen is vastgelegd. Dit betekent dat er minder dan 13.000 soldaten, 300 tanks, 500 pantservoertuigen en 3.500 parachutisten aanwezig zullen zijn.

Oekraïne beschuldigt Rusland er intussen van meer wapens te leveren aan pro-Russische strijders in Oost-Oekraïne. "Het Russische Commando Strijdkrachten blijft de gevechtscapaciteit versterken," aldus de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Moskou voorziet de separatisten onder meer van tanks, artilleriesystemen, munitie en brandstof. Volgens de inlichtingendienst rekruteert Rusland ook opzettelijk huurlingen en laat deze opleiden in door separatisten gecontroleerde gebieden in Oost-Oekraïne.

Invasie Oekraïne vanuit het Noorden?
De VS en de NAVO beschuldigen Rusland ervan een aanval op Oekraïne te plannen. Moskou ontkent dit bijna dagelijks. De regering van de VS had de timing van de inzet van Russische troepen in het buurland als "opmerkelijk" bestempeld. "Rusland is wellicht van plan troepen in Wit-Rusland te stationeren onder het mom van gezamenlijke manoeuvres om Oekraïne mogelijk vanuit het noorden aan te vallen", aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als Rusland aanvalt, zijn er sancties mogelijk.
Het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wees dit van de hand. Het was een mengeling van "fantasie- en gruwelverhalen". Tijdens een bezoek aan het zuiden van het land zei heerser Alexander Loekasjenko dat de 1500 kilometer lange grens met Oekraïne op betrouwbare wijze moet worden beschermd. "Hun huidige politieke leiding, die onder externe controle staat, gedraagt zich soms onvoorspelbaar en ongepast," zei hij.

In Oost-Oekraïne vechten pro-Russische separatisten al sinds 2014 tegen het Oekraïense leger. Het Westen beschuldigt Moskou ervan militaire steun aan de separatisten te verlenen, hetgeen het Kremlin ontkent. Meer dan 13.000 mensen zijn al omgekomen in het conflict.