Bedreiging Sigrid Kaag: celstraf voor fakkeldrager en zijn 'cameravrouw'

Woensdag 5 januari hadden Sigrid Kaag en haar familie een buitengewoon angstige avond. Voor hun huisdeur verscheen een man ( Max van de B.) met een fakkel die leuzen riep. Een vrouw filmde alles bovendien en zorgde voor een livestream. Er werden twee verdachten aangehouden wegens bedreiging, een 29-jarige Amsterdammer en een 44-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfsplaats. De politierechter veroordeelde de man vanavond tot zes maanden cel en de vrouw tot vier maanden cel.

“Vandaag gaat het opnieuw niet om degenen die het hardste schreeuwen. Niet om degenen die het hardste dreigen. Het gaat in deze strafzaak om bescherming bieden aan mensen met een publieke taak die zich inzetten voor Nederland.” Zo begon de officier van justitie zijn betoog.

In de rechtszaal werd ook het filmpje vertoond. Daarop is te zien dat de Amsterdammer met een grote, brandende fakkel naar de Haagse woning van de politica loopt. Hij roept onder meer: “We willen met u spreken! NSB weg ermee! Stop deze massamoord!”

Livestream
De vrouw zorgde voor de livestream. Daarop was te horen dat ze zegt: “We hebben een hele bijzondere fakkel bij ons. Dat ga ik zo in beeld brengen. Wow, Max! Wat is dat voor een fakkel? Speciaal voor de dame die hier woont.”

In de woning van Kaag is beweging te zien. Vervolgens komen beide verdachten dichterbij met fakkel en opname-apparaat en wordt de bedreigde familie door de voordeurruit gefilmd.

Kinderen in paniek
De Amsterdammer werd dezelfde avond aangehouden, de vrouw enige dagen later. Sindsdien hebben ze in voorarrest gezeten. Kaag heeft aangifte gedaan. Zij was bang, zo verklaart ze. Haar kinderen waren zelfs in paniek en naar boven gevlucht. Ze vreesden dat hun huis in brand zou worden gestoken.

Volgens de officier van justitie hebben beide verdachten zich schuldig gemaakt aan bedreiging met brandstichting: “De vrouwelijke verdachte is in de rolverdeling zeker niet ondergeschikt geweest aan de Amsterdammer. Je zou ook kunnen betogen dat het andersom is”.

Ook bedreiging voormalig topambtenaar
Ook worden beiden verdacht van bedreiging van voormalige topambtenaar Demmink op 27 oktober 2021. De Amsterdammer zei toen: “We zijn bezig pedofielen een burgerarrest te geven. We willen ze eerst waarschuwen, dan kunnen ze nog inschikken. En anders zal de doodstraf volgen.” Opnieuw filmde de vrouw dit en bood het aan voor online plaatsing.

Ook dit is volgens de officier van justitie een gezamenlijk gepleegde bedreiging: “Verdachten plaatsen zich bewust buiten de democratische rechtsorde. Wie spreekt over tribunalen en burgerarresten, wie volksvertegenwoordigers, bestuurders en anderen daarvoor wil dagen, die draagt bij aan polarisatie en anti-democratisch denken”. Hij eiste tegen beide verdachten negen maanden cel, een contactverbod en een gebiedsverbod voor het centrum van Den Haag.

Vonnis
De politierechter vond alle feiten bewezen: “Als je alleen met iemand wilt praten, zoals u zegt, dan sta je niet ’s avonds voor de deur te schreeuwen met een fakkel. Er is hier sprake van nauwe en bewuste samenwerking bij de bedreiging. Het filmen en openbaar maken is daarvan een belangrijk onderdeel. Door op deze manier een volksvertegenwoordiger thuis op te zoeken en uw mening op te dringen, kan je het democratische proces ontwrichten.”

De politierechter veroordeelde de Amsterdammer tot zes maanden cel en de vrouw tot vier maanden cel (beide onvoorwaardelijk). Verder kregen zij een contactverbod met betrekking tot het hele kabinet, voor Jaap van Dissel van het RIVM en voormalig topambtenaar Demmink. Per overtreding daarvan volgt telkens één week cel. Ook kregen ze een gebiedsverbod voor de straten waar hun slachtoffers wonen. Na de zitting moesten de veroordeelden direct terug naar hun cel voor het verder uitzitten van hun straf.