Einde aan militaire inzet in ziekenhuizen

Met ingang van vandaag zit de klus erop in Utrecht en Venlo voor de hulptroepen van Defensie. Sinds begin december boden ze ondersteuning aan in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Beide ziekenhuizen konden hierdoor extra COVID-patiënten van andere ziekenhuizen opvangen, die tegen hun capaciteit aanliepen. Op basis van het huidige aantal coronapatiënten is de inzet van Defensie niet langer meer nodig.

Defensie ondersteunt de medische sector sinds het begin van de pandemie. Tijdens de 2e golf zijn er ook al militairen centraal ingezet in Utrecht. Ook deze keer konden coronapatiënten voor wie geen plek was in andere ziekenhuizen, worden opgevangen in het UMC Utrecht en in ziekenhuizen in de Limburgse regio. Net voor de kerst was de inzet van Defensie in het Zuyderland Ziekenhuis te Sittard-Geleen en Heerlen al niet meer nodig.

‘Groen-wit’ combinatie
Defensie leverde onder meer militaire artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. In Utrecht ging het om de inzet van 60 zorgmedewerkers. Remco van Lunteren van de raad van bestuur UMC Utrecht kijkt daarop tevreden terug: “Het was goed dat we met ondersteuning van Defensie in de beproefde ‘groen-wit’ combinatie weer een bijdrage hebben kunnen leveren aan de opvang van COVID-patiënten uit andere delen van het land.”

In het VieCuri Medisch Centrum in Venlo, waar 25 Defensiemedewerkers de helpende hand boden, is de dankbaarheid niet minder. “Voor VieCuri was de inzet van Defensie het beste decembercadeau dat we konden wensen. We kregen hulp toen de druk bij ons te hoog werd.” aldus Jolanda Colnot, manager Leerhuis.

‘Klaar als dat wordt gevraagd’
Kolonel Peter Tankink, hoofd Crisis Team Covid Defensie, is content met de door Defensie geboden hulp. “Onze militairen worden opgeleid om te handelen in uitzonderlijke omstandigheden. Dat werpt z’n vruchten af. Ook nu hebben we weer kunnen helpen in deze ziekenhuizen om extreme overbelasting te voorkomen.” Tankink laat geen twijfel bestaan over de medische inzetgereedheid. “Defensie staat klaar als dat van ons wordt gevraagd.”