Djokovic verliest nieuwe rechtszaak en moet AustraliŰ verlaten

Novak Djokovic kan definitief niet meedoen aan de Australian Open. De Servische nummer één van de wereld zag zondag zijn laatste kans vervliegen doordat de rechter de beslissing van de minister met betrekking tot het intrekken van zijn visum in stand hield. Hij zal Australië zo snel mogelijk moeten verlaten.

Djokovic had de nieuwe rechtszaak aangespannen nadat vrijdag de Australische minister van Immigratie Alex Hawke zijn visum had ingetrokken. Na een procedurele hoorzitting op zaterdag, werd zondag de zaak inhoudelijk behandeld. De 34-jarige Djokovic zat al weer in een quarantainehotel in Melbourne, nadat hij zich er vrijwillig meldde. 

De beroepszaak is het sluitstuk van een lange soap. Djokovic zag zijn visum begin januari bij aankomst in Melbourne voor het eerst ingetrokken worden, omdat de Serviër volgens de Australian Border Force (ABF) niet goed kon aantonen waarom hij een vrijstelling van vaccinatie tegen COVID-19 verdient. 

Een eedere rechter oordeelde maandag dat het visum van Djokovic ten onrechte was afgepakt en dat de twintigvoudig Grand Slam-winnaar in Australië mocht blijven. Hij trainde sindsdien al een paar keer op de banen van de Australian Open, maar de minister van Immigratie besloot vrijdag om het visum van Djokovic opnieuw in te trekken. Zoals onderstaand filmpje van de uitspraak is het geen beroepsszaak, maar een nieuwe rechtszaak tegen het nieuwe besluit van de minister.

De rechter benadrukte dat het hof een beoordeling had gemaakt van de gang van zaken. "We hebben gekeken of de beslissing van de overheid irrationeel of juridisch onjuist was." Daar was volgens de drie rechters geen sprake van en dus moet Djokovic het land uit. De rechter komt later deze week met een schritelijke motivatie voor de uitspraak. Daar was geen tijd meer voor.