Franse anti-C19 vaccinatie demonstranten: 'Macron, we treiteren je terug'

Meer dan 100.000 mensen in heel Frankrijk protesteerden zaterdag tegen de regeringsplannen  om de rechten van niet tegen COVID-19 gevaccineerde personen verder in te perken, dagen nadat de Franse president Emmanuel Macron had gezworen dat prikvertikkers "zou treiteren".

De opkomst was vier keer zo groot als het aantal mensen dat op 18 december gehoor gaf aan de oproep om te protesteren, toen volgens schattingen van de regering 25.500 mensen door het hele land demonstreerden.

De protesten zijn gericht tegen een geplande wet die mensen verplicht aan te tonen dat ze volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus voordat ze uit eten mogen, met intercitytreinen mogen reizen of culturele evenementen mogen bijwonen.

Afgelopen donderdag heeft het Franse lagerhuis het controversiële wetsvoorstel in eerste lezing goedgekeurd. De regering heeft gezegd dat ze verwacht dat de nieuwe eisen op 15 januari zullen worden ingevoerd, hoewel beleidsmakers in de Senaat het proces nog kunnen vertragen.

Macron zei deze week dat hij ongevaccineerde mensen wilde "treiteren" door hun leven zo ingewikkeld te maken dat ze zich uiteindelijk zouden laten vaccineren tegen COVID-19. Ongevaccineerden waren onverantwoordelijk en het niet waard om als staatsburgers te worden beschouwd, voegde hij eraan toe.

Demonstranten in Parijs scandeerden gisteren: "We zullen jullie eens gaan treiteren".

Anderen droegen borden bij zich met de tekst "Nee tegen de vaccinatiepas", een verwijzing naar Macrons wetgevingsinitiatief om een bewijs van vaccinatie verplicht te stellen voor de toegang tot cafés, bars en musea.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken zeiden dat 105.200 mensen deelnamen aan de protesten van zaterdag in heel Frankrijk, waarvan 18.000 in de hoofdstad Parijs, waar de politie 10 arrestaties en drie lichtgewonde agenten meldde.

Elders in het land zijn er volgens het ministerie 24 arrestaties uitgevoerd en raakten zeven politieagenten lichtgewond.

Bij de grotere demonstraties in Toulon kwamen ongeveer 6.000 betogers opdagen, terwijl de politie in Montpellier traangas gebruikte bij de aanvaringen met betogers.

Frankrijk registreerde zaterdag 303.669 nieuwe positief getesten op het coronavirus, de druk op de ziekenhuizen neemt toe. Het aantal sterfgevallen door COVID-19 in ziekenhuizen bedraagt 98.209, een stijging met 142 ten opzichte van het cijfer van vrijdag. Meer dan 3.821 mensen lagen op de intensive care, volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

'Nee tegen vaccinatiepassen'
In Parijs trotseerden demonstranten, velen van hen zonder mondkapje, de kou en regen, zwaaiend met borden waarop het woord "Waarheid" en "Nee tegen vaccinatiepassen" stond geschreven.

In Frankrijk moeten mensen al een bewijs van vaccinatie of een negatieve testuitslag kunnen laten zien als ze restaurants, bars of interregionale treinen willen bezoeken. Maar nu het aantal besmettingen met Omikron toeneemt, wil de regering de testuitslag-optie laten vervallen.

Drie maanden voor de presidentsverkiezingen leek de botte taal van Macron te zijn bedoeld om in te spelen op de groeiende afkeer van de ongevaccineerden.

De conservatieve uitdager Valérie Pécresse zei dat Macron een wig door het land dreef. De extreemrechtse kandidaat Eric Zemmour hekelde wat hij noemde de 'kwetsende' opmerkingen van de president.

In de straten van de hoofdstad beschuldigden betogers Macron ervan de pandemie te politiseren in de aanloop naar de verkiezingen.

"Ik wil dat hij drugsdealers en criminelen treitert, en niet de gewone burgers", zei een 55-jarige demonstrant die anoniem wilde blijven omdat hij een bedrijf runt.