Bewoners niet geïnformeerd over plannen warmtecentrale Amsterdam

De mogelijke komst van een gasgestookte warmtecentrale naar Amsterdam-Noord stuit op verzet in de wijken Jeugdland en Elzenhagen. Zo'n zogenaamde hulpwarmtecentrale (HWC) moet ervoor zorgen dat Amsterdammers die aangesloten zijn op het warmtenet er ook op de koudste dagen warmpjes bij zitten. Maar tot afgelopen woensdag wisten de bewoners niet eens dat er plannen waren voor de bouw van de centrale bij hun om de hoek, zo meldt AT5.

Bij toeval kwam Ed van Leeuwen, bewoner van de wijk Jeugdland, erachter. Hij las deze week in een blaadje van de provincie dat energiereus Vattenfall een vergunning heeft aangevraagd voor de bouw van een hulpwarmtecentrale, bij hem om de hoek. "En het lijkt wel in een vergevorderd stadium te zijn. Het heeft ons nogal overvallen en verrast."

De hulpwarmtecentrale is ingetekend in de driehoek net ten noorden van de ringweg A10, ingesloten door de Buikslotermeerdijk en de N247. De kleine centrale moet op heel koude dagen extra warmte opwekken voor de stadsverwarming, of bijspringen als er problemen zijn bij die andere warmtebron voor stadsdeel Noord, afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam. Er zijn meer van die kleine centrales in de stad. Maar Ed had tot voor kort nog nooit van zo’n ding gehoord. "Wat zijn de voor- en nadelen, kan zo’n ding ontploffen, hoe zit het met de uitstoot, hebben we daar last van ja of nee. Geen idee, want we zijn er niet over geïnformeerd."

De plek waar de hulpwarmtecentrale mogelijk komt, is een groen gebied bij de oude waterzuivering, waar ook de oud-krakers van het ADM-terrein zijn neergestreken. De ADM'ers, buurtbewoners en de gemeente spreken volgens Ed al jaren over de invulling van het gebied. "Om het te ontsluiten en geschikt te maken als groen- en recreatiegebied met een buurtfunctie. Die gesprekken voeren we met de gemeente. En in al die gesprekken over plannen en ideeën, is er nooit met ook maar één woord gerept over het plaatsen van zo’n hulpwarmtecentrale."

Pepijnpad
In het gebied is vorig jaar ook het Pepijnpad aangelegd. Een herinnering aan de 14-jarige Pepijn Remmers, die hier in zijn tentje overleed aan een combinatie van drugs en koolmonoxidevergiftiging. Bewoners zijn bang dat deze bijzondere plek misschien moet wijken voor de nieuwe centrale, maar stadsdeel Noord laat weten dat het Pepijnpad blijft bestaan.

Op de vraag waarom de bewoners op geen enkele manier zijn geïnformeerd over de mogelijke komst van een centrale komt geen antwoord. Ook in de reactie van energieleverancier Vattenfall wordt met geen woord gesproken over de bewoners van de wijken Jeugdland en Elzenhagen: