FOK! Wat een weer: regen en géén winter!

winterbanner

Goeiedag!

Ik geef het eerlijk toe, het weerbericht loopt momenteel niet heel soepeltjes. Van mijn kant komt dat vooral door een gebrek aan motivatie. Gewoon geen zin hebben en dan ondanks meldingen van afwezigheid van de anderen het ook maar gewoon niet doen. Kwalijke zaak, want zo ga ik in principe niet met anderen om. Klopt, de winter is een zware tijd persoonlijk gezien, doch een weerbericht maken is maar een kleine moeite. En dan behoor je niet te verzaken. Ik zal hier verbetering in brengen. Als je vandaag geen zin hebt, dan heb je morgen ook geen zin. En als het dan even flink tegen zit, zoals vanmorgen en je dan al meteen besluit om 08.45 om hem sowieso niet te maken..... dan heb je even een schop onder je hol nodig.  

Wat gebeurde er vanmorgen: een cluster forse buien met alles erop en eraan trok binnen enkele kilometers van mijn voordeur vandaan. Er was sprake van fors onweer en hagel. Ik kreeg echter helemaal niets, ja, een buitje van 5 minuten met nét 2 mm. Zodoende zit ik nu al vele maanden zonder een onweersdag. En het is al zo karig de laatste twee jaar. In 2020 had ik er maar 14, en dan denk je slechter kan niet. Dat kon dus wel, want in 2021 bleven we op een zeer marginale 12 dagen staan. Zo slecht heb ik het echt nog nooit beleefd in mijn weer-bestaan. Inmiddels onweert het op de Noordpool vaker dan hier.  

In ieder geval, de dag begon dus uitermate slecht en mijn vrees kwam ook uit. Met name in een strook van Zuid-Holland naar Gelderland kwamen soms heuze buienstraten over. Verder ook in het midden een reeks buien. Veel van deze buien gingen gepaard met flink wat hagel en ook onweer kwam zeer regelmatig voor. Ondertussen kwamen wij hier gewoon in brede opklaringen te zitten.  

Ook in delen van Friesland en Groningen viel het overdag met de buien wel mee. Inmiddels is de buienmolen daar wel wat beter op gang gekomen. Voor mij herhaalt het scenario van vanmorgen zich. Flink wat buien in de buurt, maar hier helemaal niks.  

De komende uren trekken de buien zich meer en meer terug tot boven de lijn: Alkmaar - Lelystad - Emmen. De kans op onweer neemt af, maar een losse klap blijft plaatselijk nog wel mogelijk. In de rest van het land krijgen opklaringen de overhand en kan het tot rond of iets onder het vriespunt afkoelen. Door de natte weggedeelten kan het lokaal flink glad worden. Aan zee blijft het iets boven 0. Mocht er nog een bui overtrekken, dan kan het daardoor ook glad worden.

Morgen schijnt heel even de zon nog, maar een nieuwe storing staat alweer te trappelen van ongeduld. De bewolking neemt toe en vervolgens volgt er ook regen. Deze lijkt behoorlijk lang aan te zullen houden. Tot diep in de nacht naar zondag toe kan er plaatselijk zon 15 tot 20 mm vallen.

In het noordoosten blijft het nog lang droog. De regen lijkt daar in de avond tijdelijk over te gaan in natte sneeuw. Uiteindelijk gaat het ook daar regenen, want de temperaturen lopen overal weer een aantal graden op.

Op de dag is het zo'n 3 graden en zal het dus waterkoud zijn. Tegen en in de avond zal het in het westen al zo'n 7 graden zijn. 

De wind is eerst zuidelijk, maar met het instromen van de zachtere lucht draait deze naar west. Het is weer een fikse bries met kracht 4 tot 8 Bft.

Fijn weekend!  

Buienwolk die verscholen is (Foto: Rob)
Tussen de lagere bewolking door, had zich deze CB verstopt die het duidelijk hogerop zocht en zeker het buienstadium zou bereiken. (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.