1 jaar na bestorming Capitool: Biden bekritiseert Trump voor 'web van leugens'

De Amerikaanse president Biden zei in een toespraak ter herdenking van de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021, dat zijn voorganger Donald Trump "probeerde de vreedzame overdracht van de macht te verhinderen." 

De Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris hebben donderdag de Verenigde Staten toegesproken ter gelegenheid van de herdenking van de dodelijke aanval op het Amerikaanse Capitool door aanhangers van voormalig president Donald Trump.

Het Congres zal later op de dag een gebedswake houden.

Op 6 januari 2021 bestormde een menigte het Capitool in een poging om de bevestiging van Biden's overwinning van de presidentsverkiezingen tegen te houden, gedreven door Trump's beweringen over verkiezingsfraude. Vijf mensen kwamen om en meer dan 130 politieagenten raakten gewond.

Wat zei Biden in zijn toespraak?
In een toespraak op een van de plaatsen waar Trump-aanhangers met geweld het Amerikaanse Capitool binnenstormden, zei president Biden dat de VS ervoor moet zorgen dat een dergelijke rel "nooit meer voorkomt".

"De democratie werd aangevallen - gewoon aangevallen," zei Biden.

In een emotioneel geladen toespraak, herinnerde de president aan de gewelddadige beelden van 6 januari - en richtte zich op zijn voorganger, Trump.

"De voormalige president van de VS heeft een web van leugens gecreëerd en verspreid over de verkiezingen van 2020," zei Biden.

De president besteedde een groot deel van zijn toespraak aan het aankaarten van de onjuiste verhalen over de rellen van 6 januari die door Trump en leden van zijn Republikeinse Partij in stand zijn gehouden.

"Voor het eerst in onze geschiedenis verloor een president niet alleen de verkiezingen, maar probeerde hij ook een vreedzame machtsoverdracht te voorkomen toen een gewelddadige menigte het Capitool binnendrong", zei hij.

Biden drong er bij het Amerikaanse volk op aan actief te werken om de schade aan de democratie van het land te handhaven en te herstellen. “Op dit moment moeten we beslissen wat voor soort natie we zullen zijn. Worden we een natie die politiek geweld als norm accepteert? We kunnen onszelf niet toestaan zo'n natie te zijn. De weg vooruit is om de waarheid te erkennen en ernaar te leven", drong Biden aan.

Hij zei dat het land zich bevindt "in een strijd om de ziel van Amerika".

Voorafgaand aan Biden zei vice-president Harris dat de "Amerikaanse geest op de proef wordt gesteld", maar drong hij er bij de mensen in de VS op aan "zich te verenigen ter verdediging van onze democratie". 

Wat was de reactie van Trump op Biden?
Na de toespraak van Biden op donderdag, gaf voormalig president Trump een verklaring af waarin hij Biden ervan beschuldigde te proberen "Amerika verder te verdelen".

Op dinsdag annuleerde Trump abrupt een briefing op zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida, die gepland was voor de avond van 6 januari.

In een eerdere verklaring herhaalde Trump nogmaals zijn samenzweringstheorie dat de verkiezingen van november 2020 waren "gestolen" en herhaalde hij zijn ongegronde beweringen dat wijdverbreide kiezersfraude Biden in zijn functie hebben geplaatst. Trump zei dat hij over veel van dezelfde kwesties zou spreken tijdens een bijeenkomst die op 15 januari stond gepland.

Enkele vooraanstaande Republikeinen, van wie velen niet deelnemen aan de herdenkingsbijeenkomsten van het Capitool op donderdag, beschuldigden de Democraten van een poging om de verjaardag te 'exploiteren'.

Wat is de impact van deze toespraak van de president?
Ines Pohl, hoofd van het persbureau DW in Washington, zei dat Biden donderdag "de sterkste toespraak" van zijn presidentschap hield - en duidelijk maakte dat Trump "verantwoordelijk" is voor de politieke verdeeldheid die groeiende is in de Verenigde Staten.

"Biden heeft de hoop opgegeven om de aanhangers van Trump te bereiken", zei Pohl. "Ik denk dat hij ook alle hervormingen wil doorvoeren die nodig zijn om de democratie hier te beschermen als het gaat om stemrecht."

DW-verslaggever William Glucroft merkte op dat Biden "een zeer moeilijk pad had om te bewandelen" in zijn opmerkingen over de herdenking van 6 januari.

De president benoemde veel van de onwaarheden die Trump is blijven verkondigen over de presidentsverkiezingen van 2020.

"Biden wilde niet te pessimistisch zijn, maar ook niet vergoelijken wat er een jaar geleden is gebeurd", zei Glucroft.

Hoe herdenkt men de bestorming van het Capitool?
Na de toespraak van Biden zullen Amerikaanse vbeleidsmakers 's middags een gebedswake bijwonen. Er zal ook een moment van stilte worden gehouden in de kamer waar het Huis van Afgevaardigden bijeenkomt - de plek waar de leden werden geëvacueerd toen relschoppers een jaar geleden hun bestorming uitvoerden.

Er zullen ook ervaringen worden gedeeld van de leden die aanwezig waren in het Capitool van de VS toen pro-Trump-relschoppers met geweld het gebouw binnenkwamen.

Het illustreert de grote politieke verdeeldheid in het land dat de meeste evenementen worden bijgewoond door de Democraten van Biden – terwijl de meeste Republikeinen afwezig zullen zijn in Capitol Hill.

De toprepublikein, senator Mitch McConnell, leidt een delegatie van Republikeinen naar een begrafenis van een onlangs overleden senator in Atlanta, Georgia. McConnell zei dat 6 januari een "donkere dag" was, maar beschuldigde de Democraten ervan te proberen "deze herdenking uit te buiten".

Terwijl beleidsmakers van beide partijen aanwezig waren tijdens de rellen een jaar geleden, hebben veel Republikeinen zich aan de zijde van Trump geschaard - en degenen die zich tegen Trump afzetten, zijn door de partij aan de kant gezet.