Cel- en taakstraf voor trap tegen ME-schild tijdens coronaprotest 2 januari

Vandaag is op een supersnelrechtzitting de eerste verdachte van openlijke geweldpleging gedurende een verboden demonstratie tegen het coronabeleid van afgelopen zondag in Amsterdam. Een 56-jarige man uit Almere werd veroordeeld tot een celstraf van zes weken, waarvan drie voorwaardelijk, voor het trappen tegen het schild van een ME'er.

Daarnaast kreeg de man, Michael M., vandaag van de politierechter een taakstraf van veertig uur opgelegd. De officier van justitie sprak van een 'orgie van geweld', hij eiste 6 weken gevangenisstraf en een taakstraf van 100 uur. De rechter ging daar gedeeltelijk in mee.

Vier mannen uit respectievelijk Rotterdam (34 jaar), Amsterdam (53 jaar), Haarlem (57 jaar) en Gouda (60 jaar) zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van openlijke geweldpleging dan wel mishandeling van een ambtenaar in functie. Afhankelijk van de uitkomst van de voorgeleidingen zullen zij in beginsel tijdens een snelrechtzitting op 12 januari aanstaande terecht staan.

Buiten deze zaken om zijn er drie personen gedagvaard voor een zitting op een later moment wegens het niet voldoen aan een ambtelijk bevel. Twee personen hebben een strafbeschikking van het OM ontvangen wegens belediging van een ambtenaar in functie. Vijf andere zaken zijn inmiddels geseponeerd. De overige zaken zijn nog in onderzoek.

Zie ook: 30 aanhoudingen bij verboden demonstratie Museumplein