Rechtbank: Lockdown-maatregelen kunnen in stand blijven

De voorzieningenrechter heeft vandaag in een kort geding beslist dat de lockdown-maatregelen die sinds 19 december 2021 gelden in stand kunnen blijven.

De eisers in dit kort geding hadden gevraagd deze maatregelen te schorsen of buiten werking te stellen, zodat alleen de maatregelen weer gelden zoals die vóór 19 december 2021 golden. De voorzieningenrechter heeft deze vordering afgewezen.

Ruime beoordelingsvrijheid voor de Staat
De Staat heeft een ruime beoordelingsvrijheid bij de keuzen die hij noodzakelijk vindt in het algemeen belang, in het bijzonder als het gaat om preventieve maatregelen op het gebied van gezondheid. De voorzieningenrechter moet dus terughoudend toetsen. Alleen als evident is dat de Staat onjuiste keuzes maakt, is plaats voor ingrijpen. De Staat laat zich steeds voorzien van deskundig advies van het OMT. Het OMT heeft de lockdown geadviseerd en de Staat mag zijn beleid op dat advies afstemmen.

Omikronvariant
Volgens eisers is de omikronvariant minder ziekmakend dan de deltavariant van het coronavirus. Zij trekken andere conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken dan het OMT doet. De visie van het OMT dat er nog te weinig zekerheid is over de kenmerken van de omikronvariant om de maatregelen te versoepelen, is niet evident onjuist.