Uitspraak van VN-rapporteur over coronademonstraties valt slecht bij agenten

De speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling heeft stevige kritiek geuit op het politieoptreden bij coronademonstraties. Hij maakt een vergelijking met de Amerikaan George Floyd, die bij zijn arrestatie om het leven kwam.

VN-rapporteur Nils Melzer post op Twitter, bij afbeeldingen van diverse demonstraties tegen het coronabeleid waaronder afgelopen zondag in Amsterdam: "Dit is een van de walgelijkste beelden van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd." Melzer geeft aan dat de agenten in kwestie vervolgd moeten worden voor marteling.

De voorzitter van politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, is verbaasd dat Melzer nu al zijn conclusies op de beelden trekt zonder eerst een onderzoek af te wachten. "Ik dacht: 'Ik ga het rapport opzoeken waarop hij de uitspraken baseert, daar zal hij grondig onderzoek naar hebben gedaan, want dat lijkt me logisch als je deze teksten gebruikt'." Van de Kamp wijst er op dat 2 agenten vervolgd worden voor hun optreden vorig jaar tijdens een demonstratie op het Malieveld in Den Haag.

UN Watch heeft inmiddels gevraagd of de VN-rapporteur wil aftreden.