Zuid-Koreaan 'vlucht' naar Noord-Korea

Keer op keer lukt het Noord-Koreanen te ontsnappen uit hun wreed bestuurde land. Nu meldt het Zuid-Koreaanse leger dat één persoon de andere kant op ging: hij brak door het prikkeldraadhek om het Noorden binnen te komen.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger is een niet-geïdentificeerde persoon vanuit Zuid-Korea illegaal de zwaar bewaakte grens met Noord-Korea overgestoken. De persoon werd zaterdagnacht waargenomen toen hij door de vier kilometer brede gedemilitariseerde zone (DMZ) Noord-Korea binnenwandelde, aldus de generale staf. Noord-Korea zou via een militaire communicatielijn op de hoogte zijn gebracht van het incident in het oostelijke deel van de DMZ.

Een analyse van bewakingsbeelden bracht later aan het licht dat de persoon zaterdagavond al door de meervoudig versterkte prikkeldraadversperring in de DMZ tussen de twee landen was gebroken, meldde het nationale persbureau Yonhap. Uit de evaluatie blijkt dat de grenswachten de 'grensovertreding' pas enkele uren later hebben opgemerkt.

Het is uiterst zeldzaam dat Zuid-Koreanen overlopen naar het 'potdichte' buurland Noord-Korea. Vóór de coronapandemie ontvluchtten elk jaar vele mensen Noord-Korea wegens honger of onderdrukking. De meesten van hen steken echter de grens over naar China. Velen bereiken Zuid-Korea later via derde landen.

In september 2020 veroorzaakte een incident veel ophef. Een ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Visserij werd door Noord-Koreaanse grenswachten doodgeschoten terwijl hij in zee ronddobberde. Volgens het Zuid-Koreaanse leger bevond de functionaris zich destijds op een patrouilleboot in de buurt van de zeegrens voor de westkust toen hij plotseling van de boot verdween. De heerser van Noord-Korea, Kim Jong Il, heeft later zijn verontschuldigingen aangeboden voor het doodschieten van de man.