30 aanhoudingen bij verboden demonstratie Museumplein

Nadat de driehoek van Amsterdam afgelopen week de geplande demonstratie tegen het coronabeleid op 2 januari had verboden, riepen de organisatoren op om toch gewoon te komen koffie drinken op het Museumplein. Forum voor Democratie kaapte het Museumplein ineens om hun campagne kick-off te starten om 12 uur, om dit een dag later nadat er een veiligheidsverordening van kracht was geworden te verplaatsen naar het Westerpark om 14 uur.

Tweede Kamer lid Gideon van Meijeren (FvD) riep gisteravond op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en gaf aan zelf op te gaan staan vóór de vrijheid omdat 'Zwichten is geen optie'. De oproep veroorzaakt veel commotie op social media.

De ME heeft aangegeven, ondanks hun staking, gewoon in te grijpen waar dat nodig is. 

Eventuele livestreams worden toegevoegd:

Update van Politie.nl om 21.00 uur:
Op zondagmiddag 2 januari is er door de politie op last van de burgemeester opgetreden tegen een niet toegestane demonstratie op het Museumplein. De demonstratie werd eerder in de week door de driehoek verboden. Dit weerhield enkele duizenden demonstranten niet om toch naar het Museumplein te komen. Op last van de burgemeester is er door de politie opgetreden en zijn er in totaal 30 verdachten aangehouden. Er raakten 4 agenten gewond.

Het Museumplein en de directe omgeving waren vanaf 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van signalen dat er personen, waaronder leden van verschillende Defend-groepen, met wapens naar het Museumplein wilde komen en bereid waren geweld te gebruiken.

Rond 12.30 uur stroomde het Museumplein toch vol met demonstranten. De politie heeft hierop gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Toen zij het plein niet verlieten, heeft de politie opgetreden door een ME-linie (Mobiele Eenheid) te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en hebben een aantal agenten geweld moeten gebruiken. Vier agenten zijn gewond geraakt toen ter hoogte van de Paulus Potterstraat enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen probeerde te breken. Bij deze actie is een politiehond ingezet om de agenten te ondersteunen. De agenten maken het naar omstandigheden goed en de verdachten konden worden aangehouden.

Nadat het Museumplein vrij was gemaakt, verplaatste een grote groep van deze demonstranten zich richting het Westerpark waar een manifestatie gaande was van een politieke partij. Deze manifestatie was toegestaan onder bepaalde voorwaarden gesteld door de driehoek. Toen de voorwaarden niet meer werden nageleefd werden is er door de organisatie opgeroepen om te vertrekken. Een kleine groep van de demonstranten heeft zich hierna weer verzameld op het Museumplein, maar is daar na enige tijd weer vertrokken.

Er zijn in totaal 30 personen aangehouden voor diverse strafbare feiten, waaronder artikel 2.2. van de APV (verstoren van de openbare orde), wet ID, mishandeling, verboden wapen bezit, belediging en niet voldoen aan bevel of vordering. Circa 200 personen zijn op basis van het noodbevel de toegang tot de stad ontzegd. Hiertussen zaten meerdere leden van diverse Defend groepen.

  

 

16.30 uur: Het FvD evenement in het Westerpark was toegestaan door de gemeente Amsterdam, maar er waren meer mensen aanwezig dan was toegestaan. De gemeente had ook omgeroepen om meer afstand te houden van elkaar. Het evenement loopt op zijn eind en het Westerpark stroomt leeg.

Een deel van de demonstranten loopt weer terug naar het Museumplein, waar nog steeds politie aanwezig is. Het waterkanon wordt weer in positie gebracht.

AntiFa naderde vanmiddag de FvD Kick-Off op afstand en ging aan de overkant staan bij de aanwezige politie. Het FvD kantoor is vanmiddag besmeurd met verf.

14.23 uur: Er zijn een aantal trekkers gearriveerd bij het Westerpark. Tijdens de mars van het Museumplein naar het westerpark zijn een aantal demonstranten aangehouden. Hierbij is minstens één van de demonstranten door een politiehond gebeten.

14.10 uur: In het Westerpark staat het 'FvD bordes' al klaar. Het park stroomt al aardig vol.

13.30 uur: De demonstranten lopen nu in een mars naar het Westerpark, de ME laat dit toe.

13.05 uur: De ME is gestart met het schoonvegen van het Museumplein. Veel demonstranten lopen van het plein af maar omdat de omgeving is afgezet kunnen veel niet zelf bepalen welke kant ze op gaan. Het lijkt erop dat de politie de demonstranten een bepaalde richting op wil sturen. Het Museumplein is bijna leeg. PS. De Gemeente heeft zojuist een noodbevel afgegeven dat iedereen het Museumplein moet verlaten.

Update 12.55 uur: ME'ers komen in vol ornaat aan bij het Museumplein. Op een mededelingenbord staat aangegeven dat de politie gaat ingrijpen.

  

Update 12.25 uur: Wegen rondom Museumplein zijn geblokkeerd en er arriveren waterkannonnen. ME busjes staan op de weg. Op het plein zelf is het al aardig druk geworden. In het wit geklede mensen zijn in een lange rij gaan staan en houden een papier omhoog.

Update 11.45 uur: Ondertussen is het in de omgeving van het Museumplein al aardig druk met potentiële 'koffiedrinkers' maar is er ook veel politie op de been, die worden ondersteund door de Koninklijke Marechaussee. Deze houdt mensen staande en doorzoekt auto's met meerdere inzittenden. Vervolgens krijgen mensen een formulier mee waarop uitleg staat waarom de veiligheidsdiensten aanwezig zijn.

Eerdere berichtgeving: