Feestvierders op de Dam verstoren eigen feest door vuurwerk naar agenten te gooien

Drie- tot vierduizend Amsterdammers, toeristen en dagjesmensen hadden zich rond 23.30 uur verzameld op de Dam in de Hoofdstad om de start van het nieuwe jaar te vieren. Het was er drukker dan op bijvoorbeeld de Nieuwmarkt. De oud en nieuw-vierders verzamelden zich vooral om de kerstboom. Zo meldt AT5.

De politie heeft de Dam in Amsterdam rond 00.30 uur deels leeggemaakt. Dat gebeurde nadat er met vuurwerk naar agenten was gegooid.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de situatie wel onder controle was. Er is volgens haar niet 'geveegd', maar agenten hebben wel veel mensen weggestuurd. De Mobiele Eenheid zorgde er uiteindelijk voor dat er op ongeveer de helft van de Dam geen mensen meer konden staan. Het aantal feestvierders daalde mede daardoor flink.

Rond 01.00 uur waren de meeste mensen uit zichzelf vertrokken. De Dam is ook weer volledig toegankelijk. De meeste agenten zijn inmiddels weg. De politie kan vannacht nog niet zeggen of er vanavond en vannacht mensen zijn aangehouden op de Dam. Dat zal morgen bekend worden gemaakt.