Kind (4) bespoten met traangas nadat moeders hem gebruikte als 'levend schild' bij coronademo

Tijdens deels gewelddadige Coronaprotesten in het Duitse Schweinfurt is gisteren ook een vierjarig kind gewond geraakt door pepperspray. De kwestie roept veel kritiek op tegen zowel de moeder als het politieoptreden. Volgens de Duitse politievakbonden zijn kinderen bij dergelijke demonstraties echter geen uitzondering.

Het geval van tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen met pepperspray bespoten kind heeft scherpe kritiek uitgelokt van zowel de politievakbonden als de kinderbescherming. Het vierjarige kind werd met pepperspray bespoten toen zijn moeder door een politiebarrière probeerde te breken.

De voorzitter van de Kinderbescherming, Heinz Hilgers, zei tegen Redaktionsnetzwerk Deutschland: "Ik vind het onverantwoord dat zeer jonge kinderen, die nog niet in staat zijn hierover zelf te beslissen, worden meegenomen naar demonstraties waarvan men weet dat er gewelddadige confrontaties kunnen plaatsvinden."

Volgens Oliver Malchow, de bondsvoorzitter van de politiebond (GdP), had de moeder kunnen verwachten dat ook haar kind gewond zou kunnen raken. Malchow zei in de "Rheinische Post" dat het geenszins een op zich staand geval is dat kinderen worden meegenomen naar protesten tegen het Coronabeleid: "Het komt vaker voor dat ouders met hun kinderen, vaak in kinderwagens, naar anti-vaccinatiedemonstraties gaan en de kinderwagen met hun kind als schild tegen politieoptreden te gebruiken."

Politiediensten staan voor de uitdaging om af te wegen welke middelen zij kunnen inzetten tegen mogelijke rellen en hoeveel rekening zij kunnen houden met kinderen. De aanwezigheid van kinderen verhoogt de 'bescherming' van aggressieve demonstranten- "maar ten koste van de veiligheid van de kinderen", waarschuwde Malchow. Wie vreedzaam en zonder wapens demonstreert, heeft geen beschermend schild nodig - en zeker geen kind als 'levend schild' om hem of haar te beschermen.

'Moeder nam een absoluut berekende beslissing'
Thorsten Grimm, de districtsvoorzitter van Neder-Franken van de Duitse politiebond (DPolG), heeft soortgelijke standpunten ingenomen. "Men moet zich ernstig afvragen wat een moeder bezielt om haar kind in een kinderwagen naar zo'n bijeenkomst te brengen en dan ook nog in de frontlinie te gaan staan om zo te proberen de politiebarrières te omzeilen." Voor hem is het "misbruiken" van een kind als een soort levend schild een "daad van onmenselijkheid" die moet worden voorgelegd aan het Bureau Jeugdzorg.

Ook de voorzitter van de Beierse regionale vereniging DPoIG, Jürgen Köhnlein, veroordeelde het besluit om kinderen mee te nemen naar protesten zoals die in Schweinfurt. Dit werd gedaan "uit absolute berekening en ook als een doel op zich".

Bureau Jeugdzorg ingelicht over de kwestie
Volgens de politie hebben ongeveer 2500 mensen deelgenomen aan de onaangekondigde demonstratie in Schweinfurt. Op sommige plekken ontstonden geweldadige rellen. Verschillende politieagenten raakten gewond. De politie gebruikte wapenstokken en pepperspray. Toen een moeder met een vierjarig kind langs een menselijke politiebarriëre probeerde te komen kwam ze in een wolk van pepperspray terecht.

Het kind had last van irritaties aan zijn ogen, maar kon ter plaatse worden behandeld door politiemedewerkers. Volgens de politie gaat het weer goed met hem. Het Bureau Jeugdzorg is op de hoogte gebracht van het voorval. Tegen de moeder is ook een aanklacht ingediend wegens overtreding van de wet op de samenscholing.

In totaal werden acht demonstranten gearresteerd. Vier van de gearresteerde personen zijn maandag voor de districtsrechtbank van Schweinfurt gebracht wegens verzet tegen ordehandhavers en mishandeling van politieagenten.