Zes op de tien Britten niet tevreden over de Brexit

Ruim zes op de tien Britten beoordelen de Brexit als negatief of slechter dan verwacht. Zo blijkt uit een onderzoek vlak voor Kerstmis onder 1900 Britse volwassenen door het opinieonderzoeksbureau Opinium.

Een goed kwart van de ondervraagden (26 procent) stelt in het onderzoek van opinieonderzoeksinstituut Opinium dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU tot dusver slechter is verlopen dan verwacht. 35 procent had eerder verwacht dat de Brexit mis zou gaan en voelt zich nu bevestigd. 14 procent vindt dat de Brexit beter is verlopen dan verwacht.

Groot-Brittannië heeft ongeveer een jaar geleden eindelijk afscheid genomen van de Europese Unie en de douane-unie. Formeel was de Brexit al op 31 januari 2020 afgerond, maar tot het einde van het jaar 2021 was er nog een overgangsfase met grotendeels ongewijzigde regels. Een paar dagen voor het vertrek uit de EU kwamen Londen en Brussel een gezamenlijk handelspact overeen, dat beide partijen met Kerstmis ondertekenden.

Volgens de Observer, die opdracht gaf voor het onderzoek, heeft 42 procent van degenen die bij het Brexit-referendum hebben gestemd om de EU te verlaten een negatief oordeel. "We zien nu een significante minderheid van de 'Leave'-stemmers zeggen dat het slecht gaat, of in ieder geval slechter dan verwacht", zei opiniepeiler Adam Drummond.

De afgelopen maanden zijn enkele gevolgen van Brexit duidelijk geworden: lege supermarktschappen, tankstations zonder brandstof en een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs. Ook in andere dienstverlenende beroepen is er momenteel een tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Brexit (Pixabay)
Brexit (Pixabay)