Ed van Thijn (87) overleden

Gemeente Amsterdam over het overlijden van Ed van Thijn:

Het college en de raad hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Ed van Thijn, lid van de gemeenteraad van 1962 tot 1971 en burgemeester van 1983 tot 1994.

Als joods jongetje uit de Rivierenbuurt overleefde hij, ondanks dat zijn onderduik werd verraden, de Jodenvervolging. Die gruwelijke geschiedenis zat in hem zoals die geschiedenis in Amsterdam zit.

Als volksvertegenwoordiger was Van Thijn een vurig debatteerder. Als bestuurder stond hij pal voor de rechtsstaat. De langstzittende burgemeester na de Tweede Wereldoorlog liet onze stad veiliger en leefbaarder achter. Van zijn inzet voor de ondernemers en de reputatie van Amsterdam in de wereld plukken wij nog steeds de vruchten. Over zijn ultieme drijfveer was hij duidelijk: “Racismebestrijding was voor mij de belangrijkste reden om in de politiek te gaan en uiteindelijk ook om naar het burgemeesterschap van Amsterdam te dingen.”

Ed van Thijn ademde de stad. Innig geliefd bij talloze mensen die hem hebben gekend. Door zijn belezenheid, charme en zijn diepgevoelde verlangen om het goede te doen.

Wij gedenken Ed van Thijn met ontzag en dankbaarheid en wensen zijn nabestaanden en dierbaren veel sterkte met dit verlies.

Namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders,

Femke Halsema

Burgemeester van Amsterdam