Malta: het eerste EU-land dat cannabis legaliseert

Malta is het eerste EU-land geworden dat de teelt en het persoonlijk gebruik van cannabis legaliseert.

Volwassenen mogen maximaal zeven gram cannabis meenemen en thuis niet meer dan vier planten kweken. Maar roken in het openbaar of in het bijzijn van kinderen is illegaal.

Verschillende andere landen hebben soortgelijke plannen, zoals Duitsland, Luxemburg en Zwitserland. Landen als Nederland tolereren cannabisgebruik onder bepaalde omstandigheden.

Het Maltese parlement stemde dinsdagmiddag voor de hervorming, waarbij het wetsvoorstel 36 stemmen voor en 27 tegen kreeg.

Minister van Gelijkheid, Owen Bonnici, zei dat de "historische" stap zou voorkomen dat kleinschalige cannabisgebruikers geconfronteerd worden met het strafrechtelijk systeem, en "drugshandel zou beteugelen door ervoor te zorgen dat [gebruikers] nu een veilige en gereguleerde manier hebben om cannabis te verkrijgen".

De oppositiepartij Nationalistische Partij van Malta stemde tegen de wijziging. In oktober waarschuwde leider Bernard Grech - die aanvankelijk de nieuwe wet steunde - dat deze "alleen maar zou leiden tot een versterking van de illegale markt, waarvan de georganiseerde misdaad zou profiteren", aldus The Times.

Tegenstanders hebben de president van Malta, George Vella, opgeroepen om de wet, de laatste, ceremoniële fase, niet te ondertekenen.

Volgens de wijzigingen kan iedereen die meer dan zeven gram maar minder dan 28 gram draagt, een boete krijgen van maximaal € 100 (£ 85; $ 112). De straf voor roken in het openbaar is een boete van € 235, en degenen die cannabis roken in het bijzijn van iemand jonger dan 18 jaar kunnen een boete krijgen van maximaal € 500.

Er zullen verenigingen worden opgericht om de wiet of de zaden voor het kweken van cannabis te distribueren, die op deze manier reguleren hoeveel iemand koopt. Een persoon kan maar lid zijn van één zo'n vereniging.

Ook is er begeleiding voor minderjarigen die met cannabis worden betrapt. Ze zullen een zorgplan of behandeling aangeboden krijgen, in plaats van een arrestatie of strafrechtelijke vervolging.

Cannabiswetten over de hele wereld
De stap van Malta, de kleinste lidstaat van de EU, is waarschijnlijk de eerste van een aantal landen die hun cannabiswetten wijzigen nadat de VN vorig jaar cannabis opnieuw heeft geclassificeerd om het therapeutische gebruik ervan te erkennen.

De regeringen van Luxemburg, Duitsland en Zwitserland hebben allemaal plannen aangekondigd om een wettelijk gereguleerde markt op te zetten.

Cannabis is technisch gezien nog steeds illegaal in Nederland, dat bekend staat om zijn coffeeshops waar gedoogd wiet mag worden verkocht. Nederland werkt aan een gereguleerde kweek voor coffeeshops om de kwaliteit van de te verkopen cannabis te monitoren.

Italië houdt volgend jaar een referendum over de kwestie, terwijl Zuid-Afrika, Mexico, Jamaica, Portugal en een aantal Amerikaanse staten al soortgelijke wetgeving hebben.

Uruguay was het eerste land ter wereld dat in 2013 cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseerde, gevolgd door Canada in 2018.

Cannabis ( Foto-Pixabay)
Cannabis ( Foto-Pixabay)