Vijfde wereldtitel voor biljartlegende Dick Jaspers

Dick Jaspers heeft voor de vijfde keer in zijn glanzende carrière de wereldtitel in het driebanden veroverd. De 56-jarige driebandlegende uit Brabant bleef in Egypte in een spannende finale de Turk Murat Naci Coklu net de baas. De nummer één van de wereld zegevierde in Sharm-El-Sheikh met 50-47.

Al meerdere decennia staat Jaspers aan de wereldtop. 2000, 2004, 2011 en 2018 wist hij ook al de wereldtitel te veroveren. Eerder op de dag had Jaspers in de halve finales gewonnen van de Duitser Martin Horn (50-45). Coklu won zijn halve finale van Marco Zanetti (50-47).

Jaspers won in de zomer van dit jaar in Zuid-Korea ook al de World Grand Prix. Die titel was goed voor een bedrag van bijna 75.000 euro. Volgens de Nederlandse biljartbond KNBB was dat voor Jaspers de hoogste winstpremie ooit.

In de WK-finale tegen Coklu kwam Jaspers al snel 8-2 voor, maar mede dankzij een serie van zes caramboles in de achtste beurt nam de Turkse biljarter de leiding over (8-9). Jaspers kwam 10-15 achter, vocht zich terug en kwam 25-23 voor. De Turk leek op weg naar de winst, maar bij een stand van 26-37 toonde de Nederlandse topper zijn mentale veerkracht en zijn grote kwaliteit.

Jaspers maakte in de 23e beurt veertien punten op rij (40-38) waarna beide finalisten elkaar in de beslissende fase niet veel meer toegaven. Uiteindelijk bleek Jaspers over de sterkste zenuwen en de meeste ervaring te beschikken. Hij finishte na 32 beurten met een gemiddelde van 1.562, net iets hoger dan oud-Europees kampioen Coklu (1.516).

Jaspers mag 20.000 euro bijschrijven en hij versterkte tevens zijn positie als nummer één van de wereld. Volgens de KNBB eerde de Flying Dutchman met zijn vijfde WK-triomf zijn onlangs overleden vader, die zijn grootste fan was.