F1: Verstappen pakt poleposition in Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Nederlander was op het Yas Marina-circuit met een tijd van 1.22,109 flink sneller dan titelrivaal Lewis Hamilton en Lando Norris.

Het viel in de kwalificatie op dat Red Bull Racing direct naar buiten ging en er veel coureurs die meerdere snelle rondetijden achter elkaar reden. Het was net als in de vorige races dat het in de slotfase weer stuivertje wisselen was. Kimi Räikkönen viel in zijn laatste Formule 1-race al direct buiten de boot, net als de Williamsen van Nicholas Latifi en George Russell en de Haas-coureurs Mick Schumacher en Nikita Mazepin.

In Q2 gingen vrijwel alle coureurs op mediums naar buiten. Verstappen maakte in zijn tweede ronde een foutje, waardoor hij een vlakke kant op de band had en op zachte banden nog een run moest doen. Hierdoor starten hij en teamgenoot Sergio Perez op de zachte banden, terwijl de Mercedessen van Hamilton en Valtteri Bottas op mediums rijden en de rest op zacht, omdat de andere coureurs het niet redden op mediums. De tweede run zorgde voor veel stuivertje wisselen en op het laatste moment vielen Fernando Alonso, Pierre Gasly, Lance Stroll, Antonio Giovinazzi en Sebastian Vettel konden uitstappen.

Perez en Verstappen openden het bal in het derde deel, waarbij Perez de Nederlander een perfecte slipstream gaf. Verstappen klokte met een 1.22,109 de absoluut snelste tijd van het weekend waarmee Red Bull Mercedes een flinke draai om de oren gaf. Hamilton kwam een halve seconde tekort, terwijl Bottas daar niet bij in de buurt kwam.

In de tweede run verbeterde Hamilton zich nog naar een 1.22,4 maar dit was niet voldoende om Verstappen van de tiende poleposition van het seizoen af te houden. Norris greep op het laatste moment plek drie, voor Perez, Carlos Sainz, Bottas, Charles Leclerc, Yuki Tsunoda, Esteban Ocon en Daniel Ricciardo.