Langlaufers strijden tot op de centimeter in mooie intervalstart

De World Cup langlaufen komt dit weekeinde in actie in het Noorse Lillehammer, waar niet zo lang geleden nog sprake was van sneeuwgebrek. Inmiddels ligt er een prachtig sneeuwdek over de omgeving en dat zorgde op de intervalstarts in de vrije stijl voor zeer spannende wedstrijden.

Mannen
Voor de mannen lag er vijftien kilometer te wachten, waarbij het aanvankelijk vooral tussen de Noren Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund ging. De kilometervreters kregen vervolgens ook mee hoe Michal Novak uit Tsjechië en de Rus Alexey Chervotkin hun tijden benaderden en op de tussentijd na tien kilometer zaten ze allemaal binnen een paar seconden van elkaar.

In de volgende ronde stoomden Krüger en Holund door, terwijl Novak en Chervotkin even later wat seconden in begonnen te leveren. Aan de finish was het spannend: Holund had de snelste tijd, maar Krüger dook er 1,6 seconden onder. Novak gaf 21,1 seconden toe, Chervotkin was vervolgens één tiende sneller...maar dat was niet genoeg voor plek drie: de Noor Martin Løwstrøm Nyengat had zijn race fantastisch ingedeeld en met een geweldig slotstuk pakte hij op 17,5 seconden de derde plek voor een geheel Noors podium.

Vrouwen
Tien kilometer was de afstand bij de vrouwen en die kon vrij makkelijk samen worden gevat: het was een fenomenaal duel tussen de jonge Frida Karlsson uit Zweden en de elf jaar oudere Noorse grootheid Therese Johaug. Ze ontliepen elkaar op de tussentijden keer op keer bijna niks, meer dan twee seconden werd het geen moment.

Karlsson opende wat sneller, Johaug noteerde daarna weer wat snellere tijden en na zes kilometer was Karlsson weer één tiende sneller. Johaug gaf nog eens een seconde toe, maar aan de finish had ze dat bijna gedicht: de Noorse kwam 0,3 seconden tekort en dus pakte Karlsson de winst. Plek drie was er op 11,3 seconden voor de Amerikaanse Rosie Brennan, vijf tellen voor het Noorse megatalent Helene Marie Fossesholm.