Chaos op Schiphol, alleenwonende passagiers Zuid-Afrika mochten naar huis

Voor de bijna 600 passagiers van twee vliegtuigen uit Zuid-Afrika eindigt de aankomst op Amsterdam Airport in een chaos. Door de nieuw ontdekte Omikron-variant moeten alle medereizigers worden getest - maar na uren wachten neemt de woede en onzekerheid van de terugkeerders toe.

Update 21.05 uur: Volgens GGD Kennemerland is op een bepaald moment besloten dat mensen die op eigen gelegenheid naar Schiphol zijn gekomen en in een thuissituatie zitten zonder andere huisgenoten, ook naar huis mochten om daar in isolatie te gaan i.p.v. quarantainehotel.

Eerder bericht:
Urenlang krap zitten in een ongeventileerde ruimte, veel reizigers zonder mond- en neusbescherming - volgens berichten van passagiers hebben zich zaterdagnacht verontrustende taferelen voorgedaan op Amsterdam Airport Schiphol. De inzittenden van twee machines die vanuit Zuid-Afrika landden, werden uit het vliegtuig gehaald en getest vanwege de nieuwe Corona-variant die voor het eerst werd gedetecteerd in hun land van vertrek. Na sluitingstijd werd duidelijk dat 61 van de circa 600 passagiers positief getest zijn. Of de zogenaamde Omikron-variant daar tussen zit, wordt nog gecontroleerd.

Volgens berichten van medereizigers duurde het uren om zelfs maar te beginnen met testen. De mensen in het vliegtuig werden "van het asfalt gehaald en naar een geïsoleerde kamer gebracht waar we vier uur moesten wachten voordat we werden getest", zei passagier Paula Zimmerman. "Iedereen uit het vliegtuig zat daar", zei ze, er werd weinig aandacht besteed aan de regels van afstand houden.

Na uren wachten kreeg ze eindelijk een negatief resultaat van haar PCR-test, maar ze moet nu vijf dagen thuis in quarantaine, zei Zimmermann, die haar nacht in video's op Twitter documenteerde. Haar laatste video, die kort voor vier uur 's ochtends Midden-Europese tijd werd gepubliceerd, toonde een rij andere passagiers die op hun tests wachtten, terwijl anderen op banken en op de grond sliepen. "Helaas was de organisatie verschrikkelijk. Hier moeten we van leren voor de toekomst", twitterde Zimmermann.

Stephanie Nolen, gezondheidsreporter voor de 'New York Times', was ook aan boord van een van de vliegtuigen. Ze sprak op Twitter van een "dystopie" - de tegenhanger van een positieve utopie. Passagiers, waaronder baby's en peuters, werden bij elkaar gepropt om getest te worden, terwijl "nog steeds 30 procent van de mensen geen masker heeft gedragen", velen "droegen het masker alleen over hun mond". "We zitten in deze niet-geventileerde ruimte en ademen elkaar in", schreef Nolen. Op zaterdagochtend kon ze haar reis voortzetten naar Toronto, Canada. "De test was negatief. In ieder geval vandaag."

Op een gegeven moment had hij het gevoel dat hij gevangen werd genomen, meldde een andere passagier. "Er was geen oriëntatie, niemand wist wat er aan de hand was", zei de 33-jarige Philippe. "Het was een zeer onveilige situatie en mensen werden er erg boos over." Hij was ook boos, zei Philippe. "Waarom moeten de autoriteiten, twee jaar nadat de pandemie uitbrak, zich nog steeds zorgen maken over het testen van een vrachtvliegtuig vol mensen dat aankomt op Schiphol?"

"We begrijpen dat mensen hierover gefrustreerd zijn", zegt de GGD over de lange wachttijden voor de testresultaten. "Ze hebben net een lange weg afgelegd en verwachten snel thuis te zijn." In plaats daarvan werden ze "geconfronteerd met de ongekende situatie in Nederland dat ze op Schiphol worden getest en vervolgens moeten wachten op de uitslag". Een groot deel van de 61 positief geteste passagiers wachten nu in een quarantainehotel nabij de luchthaven om te horen of ze besmet zijn met de nieuwe Omikron-variant.Een klein deel van de positief geteste reizigers mochten volgens Nederlandse media gewoon naar huis.