130e OMT advies: scholen blijven open, geen gepolder met horeca, 2G kan helpen

Het kabinet zet het plan door om zogenoemd 2G-beleid in te voeren voor horeca, evenementen, en cultuur. Iedereen moet of genezen of gevaccineerd zijn. De Tweede Kamer moet er nog over debatteren. Volgens het Outbreak Management Team kan 2G helpen bij het terugdringen van de ziekenhuisopnames, maar is het precieze effect zeer onzeker. Meer hierover bij de Gelderlander.

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de besmettingen op die locaties, ligt bij 2G zo'n 82 procent lager dan bij 3G. Een systeem waarbij iedereen moet bewijzen een negatieve testuitslag te hebben (1G), vermindert zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames met 35 procent. Zo meldt RTL Nieuws.

Het kabinet heeft het 130e advies van het OMT ontvangen met daarin de doorberekeningen van de effecten van 1G, 2G en 3G op het aantal ziekenhuisopnames.

Het OMT geeft aan dat het essentieel is dat mensen de basismaatregelen goed na leven en de sluitingstijd horeca niet te verruimen omdat dat voor te veel contacten zorgt wat weer meer besmettingen teweeg brengt. Het sluiten van scholen wil het OMT tot het 'uiterste voorkomen'.