Veel geweld en vernielingen bij protest tegen coronapas in Brussel

In Brussel heeft de politie zondag het waterkanon en traangas ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven. Zo’n 35.000 coronabeleid-critici liepen mee in een mars tegen de huidige coronamaatregelen, in het bijzonder de coronapas.

De optocht vertrok rond 14 uur aan het Noordstation en moest eindigen aan het Berlaymontgebouw, nabij het Jubelpark. Omstreeks 14.30 uur werd de sfeer grimmig en werden er  flessen en vuurwerk naar de agenten gegooid en probeerde men voorbij de opgestelde barricades te komen. Daarop heeft de politie het waterkanon ingezet en met traangas de betogers weggedreven.

Het bleef echter onrustig, een aantal demonstranten beklom stellingen en containers van bouwwerven, of wierp ze omver. Op beelden is te zien hoe ramen werden ingeslagen en auto's werden vernield met verkeersborden. De relschoppers haalden ook kleding uit een politievoertuig. Een postkantoor aan de Regentlaan werd zo goed als volledig vernield. Stellingen werden gebruikt om straten te blokkeren. In de Jozef II-straat werd een groot vuur gemaakt met bouwmaterialen en afval.

Omstreeks 18 uur liep de betoging op z’n einde. De meeste actievoerders zijn huiswaarts gegaan.  De Brusselse politie liet weten dat er zo'n 40 relschoppers zijn aangehouden, drie agenten gewond zijn geraakt. De aangerichte schade is aanzienlijk.