Gommers: bij code zwart zijn de rellen in Rotterdam peanuts, dan politiebescherming zorgpersoneel nodig

Als er in Nederland code zwart wordt bereikt in ziekenhuizen zal zorgpersoneel beschermd moeten gaan worden door de politie of het leger. Die verwachting sprak Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, vrijdag uit in het tv-programma Op1. Meer hierover bij de Telegraaf.

De vorige week aangekondigde maatregelen moeten de komende dagen terug te zien zijn in de cijfers volgens Diederik Gommers. “Als we de komende dagen geen verandering zien, dan wordt het spoed-OMT van aankomende woensdag mogelijk naar voren gehaald.” Gommers stoort zich aan het polderen van het kabinet. “Het met de horeca overleggen of ze een uurtje korter of langer open mogen zijn is allemaal geneuzel. Je gaat een infectieziekte bestrijden en dan moet je keihard zijn.”

“Als wij onverhoopt in code zwart terecht komen, dan zijn de rellen die we vrijdagavond in Rotterdam gezien hebben peanuts. Dan krijgen we echt een situatie dat het onveilig wordt. Als de situatie zo wordt dat we bedden tekort komen en keuzes moeten maken: dan moeten we ons personeel gaan beschermen met politie of het leger. De emoties lopen dan gigantisch op”, aldus de intensivist.