Oostenrijk protesteert massaal tegen lockdown en verplichte C19-vaccinatie

In Oostenrijk protesteerden tienduizenden tegen de naderende aanscherping van de coronamaatregelen. In Wenen namen volgens de politie zo'n 35.000 mensen deel aan demonstraties tegen de lockdown en de verplichte C19-vaccinatie in februari 2022. Er zijn enige aanhoudingen verricht door de politie.

De protestmars legde 's middags grote delen van het verkeer in het centrum van Wenen lam. "De stemming is verhit", zegt een politiewoordvoerder. Er waren meerdere arrestaties. Sommige deelnemers gooiden flessen naar de politieagenten volgens waarnemingen in de media.

De deelnemers bekritiseerden de lockdown die maandag in werking treedt en de Corona-vaccinatieplicht die vanaf 2022 zal gelden, als dwangmaatregelen. "Vrijheid" werd keer op keer gescandeerd. Veel demonstranten droegen geen FFP2-maskers en overtraden dus de Oostenrijkse voorschriften. De politie heeft 1300 agenten ingezet. Onder meer de rechtse FPÖ had tot de protesten opgeroepen. Haar leider Herbert Kickl, die zelf momenteel COVID-19 heeft, sprak zich uit in een videoboodschap. Daarin riep hij op tot een zo breed mogelijk verzet. Hij had eerder al scherpe kritiek geuit op de strategie van de regering en gesproken van een 'dictatuur' in Oostenrijk.

Volgens informatie van het Oostenrijkse persbureau APA mengden bekende neonazi's en andere extreemrechtse personen zich onder de demonstranten. De Oostenrijkse regering heeft vanaf maandag voor iedereen een lockdown afgekondigd vanwege de massale vierde coronagolf. Hoewel de lockdown voor degenen die zijn ingeënt of hersteld naar verwachting op 13 december zullen eindigen, heeft de lockdown voor degenen die niet zijn gevaccineerd nog geen einddatum.

Vaccinatiecijfers zijn al verviervoudigd
Daarnaast voert Oostenrijk als eerste land in de EU in februari 2022 een verplichte coronavaccinatie in. De vaccinatiegraad ligt nu rond de 66 procent. De bereidheid om zich te laten vaccineren is de afgelopen weken flink toegenomen. De vaccinatiecijfers zijn verviervoudigd ten opzichte van de zomer. Redenen hiervoor zijn de 3G-regel op de werkvloer en de 2G-regel, die niet-gevaccineerde mensen uitsluit van grote delen van het openbare leven.

Zaterdag zijn in Oostenrijk binnen 24 uur weer ruim 15.000 nieuwe coronabesmettingen geteld. De situatie in de klinieken bleef echter grotendeels stabiel, in ieder geval op zaterdag.

Met het oog op de naderende lockdown maakten veel mensen van de gelegenheid gebruik om te gaan winkelen. De stadscentra en de winkelcentra werden goed bezocht. Vanaf 22 november mogen mensen in Oostenrijk hun huis alleen nog verlaten om dwingende redenen. Alle culturele en recreatieve voorzieningen evenals de bars sluiten. Het is de vierde lockdown in Oostenrijk.