Amsterdam: afgelaste demonstratie tegen C19-maatregelen toch doorgegaan

Op de Dam in Amsterdam wordt vanmiddag gedemonstreerd tegen de maatregelen tegen het coronavirus. Het gaat dan met name om de invoering van 2G, waarbij alleen gevaccineerden of genezen mensen een toegangsbewijs krijgen, zo melden onze collega's van AT5.

Het gaat om een "world wide rally". De organisatie verwacht rond de 10.000 deelnemers. Er wordt ook tegen onder meer de verplichte sluitingstijd van 20.00 uur voor de horeca en tegen de mondkapjesplicht geprotesteerd.

De demonstratie begint om 14.00 uur en duurt drie uur. Er is de afgelopen maanden al meerdere keren gedemonstreerd op de Dam tegen de coronamaatregelen.

Update 17.00 uur: Ondanks dat de demonstratie tegen de coronamaatregelen vanmorgen werd afgelast, zijn er duizenden demonstranten naar de stad gekomen. De stoet begon op de Dam en verplaatste zich rond half drie richting het Centraal Station.

Rond 14.00 uur, het tijdstip dat de oorspronkelijke demonstratie zou beginnen, was het al behoorlijk druk op de Dam. Er waren matrixborden neergezet waarop stond dat de demonstratie was geannuleerd.

De demonstranten leken in eerste instantie naar het Westerpark te lopen, maar uiteindelijk liep de groep via onder meer de Rozengracht terug naar de Dam. Verschillende bussen en trams reden door de protestmars om.

De politie hield de situatie samen met de organisatie van het protest in de gaten. De mars lijkt zonder grote ongeregeldheden te zijn verlopen.

Update 09:50 uur
Onze collega's van AT5 melden dat het protest is afgelast door de organisatie van WWD Nederland. De situatie in Rotterdam gisteravond heeft er volgens de organisatie van de demonstratie toe geleid dat de veiligheid van demonstranten vandaag niet kan worden gegarandeerd.

"Onze demonstratie stond ook in het teken van World Childrens Day, het voelt op dit moment niet goed. De veiligheid van demonstranten staat voorop." De gemeente bevestigt de annulering van de demonstratie.

Mede-organisator Michel Reijinga is het niet eens met de beslissing die is gemaakt. "Er zullen nog steeds veel mensen naar Amsterdam komen vanmiddag." Reijinga is mede-organisator vanuit actiegroep Nederland in Verzet. Ook Slofstra verwacht dat het bericht niet bij alle demonstranten aankomen. "Vanuit WWD staan we vanmiddag op de Dam om iedereen die toch komt te verzoeken om terug naar huis te gaan."