Kyle Rittenhouse onschuldig bevonden voor dodelijke schietpartij bij Kenosha-rellen

Na een tumulteus proces heeft de jury Kyle Rittenhouse vrijdag onschuldig bevonden op beschuldigingen in verband met het doodschieten van twee mensen bij een anti-racisme protest en het verwonden van een derde in Kenosha, Wisconsin.

Rittenhouse doodde Joseph Rosenbaum, 36, en Anthony Huber, 26, en verwondde Gaige Grosskreutz, 27, terwijl hij door de straten van Kenosha zwierf met andere gewapende mannen die optraden als zelfbenoemde militie tijdens protesten in augustus 2020, nadat een blanke politieagent een zwarte man, Jacob Blake, in de rug had geschoten.

Het proces wordt gezien als een testcase voor de VS, omdat het  duidelijk de contrasten laat zien hoe de politie reageert op blanke mannen of tieners die als gewapende burgerwacht op treden of  hoe de politie reageert op  zwarte burgers of mensen die protesteren ter ondersteuning van de Black Lives Matter-beweging.

De jury in Kenosha kwam vrijdag op de vierde dag van haar beraadslagingen tot een unaniem oordeel.

De 'niet schuldig' uitspraken werden voorgelezen voor elke aanklacht die Rittenhouse ten laste werd gelegd, misdaden die normaal gesproken in de meeste rechtbanken als moord worden geclassificeerd, maar in Wisconsin ten laste werden gelegd als opzettelijke doodslag, roekeloze doodslag en poging tot opzettelijke doodslag.

Rittenhouse, nu 18, was zichtbaar nerveus toen de vonnissen werden voorgelezen en, nadat hij op alle punten was vrijgesproken kwam de ontlading.

Buiten het gerechtsgebouw stonden sympathisanten van Jacob Blake en Black Lives Matter tegenover medestanders van Rittenhouse en vielen er harde woorden nadat de 18-jarige was vrijgesproken.