Oostenrijk: verplicht C19 vaccinatie in februari en vanaf maandag volledig in lockdown

Oostenrijk gaat volledig op slot vanwege de stijgende coronabesmettingen en zal in februari verplichte vaccinatie tegen COVID-19 invoeren. Dit werd meegedeeld door kanselier Alexander Schallenberg. Oostenrijk heeft te kampen met een massale vierde golf van besmettingen, die met de tot dusver genomen maatregelen niet kan worden doorbroken. Ondanks alle overredingskracht en campagnes zijn er te weinig mensen gevaccineerd, aldus Schallenberg. Daarom, zo zei hij, zal vanaf 1 februari 2022 een COVID-19 vaccinatie verplicht zijn. "We willen geen vijfde golf, en ook geen zesde en zevende golf," zei hij. Het virus zal altijd bij ons blijven.

De lockdown is een moeilijke stap, zei hij. "Het doet enorm veel pijn," vervolgde de kanselier. Zonder hen bij naam te noemen, uitte hij scherpe kritiek op de in Oostenrijk invloedrijke rechtse FPÖ. Hun kritiek op vaccinatie is te beschouwen als een "moordaanslag op ons gezondheidszorg". De lockdown wordt na tien dagen geëvalueerd en zal maximaal 20 dagen duren. Vanaf uiterlijk 13 december is de lockdown voorbij voor personen die gevaccineerd zijn tegen COVID-19 en personen die genezen zijn van COVID-19, aldus Schallenberg. Dan zal de 2G regel weer van kracht zijn.

De zevendaagse incidentie in Oostenrijk ligt net onder de 1.000, en gedurende meer dan een week zijn er dagelijks meer dan 10.000 nieuwe besmettingen met SARS-Cov-2 gemeld. De ziekenhuizen bereiken de grenzen van hun capaciteit. De situatie is bijzonder ernstig in Salzburg en Ober-Oostenrijk met een incidentie van meer dan 1500 per 100.000 inwoners.

Tot de tot dusver genomen maatregelen behoorde een 3G-regel op de werkplek. Werknemers moeten bewijzen dat zij gevaccineerd, hersteld of getest zijn. Deze werd op 8 november gevolgd door de 2G-regel voor evenementen, catering en toerisme, op grond waarvan niet-ingeënte personen tijdens de vrijetijdsbesteding grote gebieden niet mogen betreden. Het doel van de maatregelen was de bereidheid tot vaccinatie te vergroten. De vaccins werken echter pas na een paar weken.

De regeringsleider en zijn conservatieve regeringsploeg hebben zich tot het einde toe verzet tegen verdere beperkingen. Voorstellen van de minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein, om bijvoorbeeld iedereen 's nachts een avondklok op te leggen, werden bekritiseerd. Maar op donderdag hebben de provincies Salzburg en Oberösterreich, die worden geregeerd door de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP), regionale lockdowns aangekondigd. De meeste winkels sluiten en scholen schakelen over op afstandsonderwijs. Ook enkele andere deelstaten hebben donderdag te kennen gegeven dat zij dit voorbeeld zullen volgen.