Mexico: minstens 11 doden bij moordpartij op kinderfeestje

In de Mexicaanse deelstaat Guanajuato zijn bij twee aanvallen door gewapende mannen ten minste elf mensen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen. Gewapende mannen openden het vuur op een groep mensen in een woning, waarbij drie mannen, twee vrouwen en een kind om het leven kwamen, aldus het openbaar ministerie zondag. Volgens de plaatselijke media vond de aanslag plaats tijdens een verjaardagsfeestje van een kind op zaterdagavond.

Later diezelfde avond hebben gewapende mannen in de gemeente Apaseo el Grande vijf leden van dezelfde familie gedood, onder wie een 14-jarig meisje, aldus het parket. Een acht maanden oude baby raakte gewond.

Het geweld in de centrale deelstaat Guanajuato is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De twee drugskartels Santa Rosa de Lima en Jalisco Nueva Generación strijden om de zeggenschap over de lucratieve drugshandel en de handel in gestolen brandstoffen aldaar. Alleen al tussen januari en december van dit jaar zijn er 2655 mensen vermoord in de staat.

Sinds de regering in Mexico-Stad in december 2006 een omstreden militaire drugsbestrijdingsoperatie startte, zijn er in het land meer dan 300.000 gewelddadige doden gevallen. Vorig jaar alleen al registreerden de autoriteiten meer dan 36.000 moorden.