Bondscoaches Van Marwijk en Advocaat weten weer niet te winnen in WK-kwalificatie

Het is de vraag wanneer Bert van Marwijk en Dick Advocaat op het vliegtuig naar Nederland worden gezet. Beide bondscoaches hebben in de strijd om de tickets voor het wereldkampioenschap weer niet weten te winnen in de kwalificaties.

De Verenigde Arabische Emiraten gingen onder leiding van Van Marwijk met 1-0 onderuit op bezoek bij Zuid-Korea. Om weer serieus aan te sluiten bij de toplanden, had Van Marwijk donderdagmiddag moeten winnen van Zuid-Korea. Een rake strafschop van Hee-Chan Hwang tien minuten voor rust zorgde echter voor de beslissing in Goyang. De Emiraten hebben na vijf wedstrijden drie punten verzameld en staan vijfde. Zuid-Korea heeft er elf en staat op plek twee.

Irak heeft een klein wonder nodig om zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK in Qatar. Ook tegen hekkensluiter Syrië kon Dick Advocaat niet zijn eerste zege verwelkomen als bondscoach van Irak. Het werd 1-1. Doelman Khalid Alhaji Othman bezorgde Advocaat een frustrerende avond. Die hield heel lang zijn doel schoon.

De Haagse coach zag hoe het allemaal nog erger werd toen Omar Al Somah tien minuten voor tijd Syrië zelfs op voorsprong zette. Een nederlaag bleef Irak bespaard. Invaller Amir Al Ammari benutte in de 86ste minuut een strafschop, die op advies van de VAR was toegekend. Irak heeft nu vier punten en Syrië twee. Kwalificatie is nog mogelijk, maar dan hooguit via de intercontinentale playoffs.

Iran deed goede zaken door met 2-1 van Libanon te winnen. Iran gaat aan de leiding met 13 uit vijf. Libanon heeft vijf punten.

In groep A zijn de uitslagen Australië 0-0 Saudi Arabië, Vietnam 0-1 Japan en China 1-1 Oman. Saudi-Arabië heeft 13 punten en staat bovenaan. Australië heeft er 10. Japan 9, Oman 7, China 5 en Vietnam is nog puntloos. De nummers één en twee mogen rechtstreeks naar Qatar. Voor de nummers drie wacht een wedstrijd tegen elkaar voor een intercontinentale playoffplek.