COVID-19: Duitse artsen luiden de noodklok en roepen op tot 2G regeling

Duitse anesthesisten en intensivisten maken zich grote zorgen. Patiënten met een hartinfarct, ernstig letsel of kanker krijgen door de toenemende corona-aantallen in het land mogelijk geen adequate behandeling meer. De anesthesisten eisen daarom een uitgebreide 2G-regel.

Na de intensive care-artsen luiden nu ook anesthesiologenverenigingen de noodklok in Duitsland omdat de snel toenemende coronabesmettingen de medische zorg voor de bevolking in gevaar dreigen te brengen. Het gaat niet meer alleen om de grote toestroom van coronapatiënten in de klinieken.

De Vereniging van Duitse Anesthesiologen (BDA) en de Duitse Vereniging voor Anesthesiologie en Intensive Care Medicine (DGAI) kijken met grote bezorgdheid naar de huidige en middellange termijn effecten op de algemene bevolking, bijvoorbeeld bij hartaanvallen, ernstige verwondingen of kanker die door de grote hoeveelheden COVID-19 patiënten niet meer adequaat kunnen worden behandeld; ze hebben een open brief aan de federale en staatsministers van Volksgezondheid van Duitsland gestuurd.

Ze roepen de politiek op om effectievere maatregelen te nemen om de coronapandemie in te dammen. De anesthesieartsen eisen onder meer een bindende 2G-regeling voor het openbare leven, en dan met name de grote evenementen. Dit betekent dat alleen degenen die zijn ingeënt en/of genezen van COVID-19 toegang hebben en dat ongevaccineerden ook met een negatieve test geen toegang krijgen. Contactbeperkingen moeten strikt worden nageleefd. Daarnaast pleiten de anesthesisten voor boostervaccinaties voor iedereen en voor eenvoudigere vaccinatieregels.

Naar eigen zeggen vertegenwoordigen de verenigingen zo'n 30.000 artsen. Ze waarschuwen ook voor de overbelasting van de intensive care-geneeskunde, wat zou leiden tot een grotere uitstroom van vakkundig IC-personeel waardoor er minder operabele intensive care-bedden zullen zijn. Ook moet de opleiding tot IC-verpleegkundige aantrekkelijker worden gemaakt en uitgetrede verpleegkundigen moeten gemotiveerd worden om terug te keren naar de IC.