F1: Bottas troeft Hamilton en Verstappen af in Mexico

Valtteri Bottas heeft verrassend de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Mexico. De Finse Formule 1-coureur reed in Mexico-Stad met zijn Mercedes naar een tijd van 1.15,875 waarmee hij sneller was dan Lewis Hamilton en Max Verstappen.

Het eerste deel van de kwalificatie werd al snel opgeschrikt door een rode vlag veroorzaakt door Lance Stroll. De coureur van Aston Martin ging iets te wijd bij het opkomen van het rechte stuk van start en finish. Het gevolg was dat de bolide grip verloor en achteruit de muur in verdween. De Canadees zou door een motorwissel al achteraan starten, maar bezorgde zo zijn renstal meer overwerk.

Nadat het weer groen werd gingen de tijden rap naar beneden. Het was in de laatste minuut weer stuivertje wisselen waarbij Nicholas Latifi, Mick Schumacher en Nikita Mazepin afvielen. Dat gold verrassenderwijs ook voor Fernando Alonso die met zijn Alpine snelheid tekort kwam.

In Q2 ging vrijwel het hele veld op de mediums naar buiten. Hierbij zette Verstappen direct een snelle tijd neer, al kwam Hamilton hier uiteindelijk nipt onder. Verrassend was het dat Yuki Tsunoda op de zachte banden doorging naar de top tien, omdat de Japanner vanwege een motorwissel achteraan moet starten. Voor Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, George Russell, Antonio Giovinazzi en Esteban Ocon zat de sessie erop.

Het laatste deel bracht direct een verrassing met zich mee, want Bottas was met een 1.15,875 sneller dan Hamilton en Verstappen. De Nederlander maakte in zijn eerste snelle ronde een foutje en wist dat het sneller kon. Dat leek in de tweede run ook te lukken tot voor hem Tsunoda en Sergio Perez in de fout gingen en ook Verstappen daardoor tijd verloor. Dit gaf de poleposition aan Bottas, voor Hamilton, Verstappen, Perez, Pierre Gasly, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, Charles Leclerc, Tsunoda en Lando Norris.