'Promotiefilmpje' voor hijab door Raad van Europa leidt tot veel kritiek in Frankrijk

De Raad van Europa heeft een video ingetrokken waarin de hoofddoek en de sluier voor moslima's als iets positiefs worden beschreven. In de video zijn dezelfde vrouwen te zien met en zonder hoofddoek, voorzien van een positieve teksten over diversiteit en schoonheid.

Het filmpje werd vorige week op Twitter geplaatst en veroorzaakte grote commotie in Frankrijk. De hoofddoek wordt door critici juist gezien als symbool van de onderdrukking van de vrouw. De Raad van Europa, waarvan vrijwel alle Europese landen lid zijn, houdt zich bezig met het bevorderen van mensenrechten en democratie. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is een onderdeel van de Raad voor Europa.

De Franse regering besloot de video na alle ophef te verbieden. "Wij keuren deze campagne ten sterkste af'', twittert staatssecretaris Sarah El Haïry. "Ik ben gechoqueerd door de video. Dit staat haaks op onze waarden. Je hoort de hoofddoek niet aan te prijzen." Daarna krabbelde de Raad van Europa ook terug en trok het filmpje terug.

"De inhoud van de video is de mening van individuele leden van een werkgroep", aldus de Raad. "We denken er nu over na hoe we het project beter voor het voetlicht kunnen brengen."