SP zet 33 leden uit de partij, inclusief kandidaat-voorzitter

De SP heeft vandaag korte metten gemaakt met 33 leden door ze uit de partij te zetten. Zij zijn niet langer welkom omdat ze ook lid zijn van de voormalige jongerenorganisatie Rood of het Marxistisch Forum. De SP heeft beide clubs aangemerkt als politieke partij en volgens de statuten is een dubbellidmaatschap niet mogelijk. Meer hierover bij AD Politiek.

Tussen de, inmiddels, ex-leden zitten actieve SP-politici zoals Tijs Hardam, die namens Marxistisch Forum kandidaat was om SP-voorzitter te worden. Ook de Utrechtse SP-lijsttrekker Floris Boudens en het Statenlid Michel Eggermont (Utrecht) is het lidmaatschap ontnomen. 

De SP ligt al enige tijd overhoop met een aantal jongere leden die de partij nog linkser willen maken. Dit meningsverschil heeft eerder geleid tot een geschil waarbij de banden met jongerenorganisatie Rood werden doorgesneden. Het Marxistisch Forum wordt door de SP beschouwd als een doorstart van Communistisch Platform, wiens leden al langer niet meer welkom waren.

De geroyeerde leden vinden dat de SP bezig is met een ware heksenjacht en stelden eigen kandidaten voor het SP-bestuur voor, zoals kandidaat-voorzitter Hardam, die nu ook de partij is uitgezet.