Oostenrijk: nieuwe coronalockdown alleen voor ongevaccineerden

De Oostenrijkse regering heeft een uitbreiding aangekondigd van het vorige stappenplan ter bestrijding van de Coronapandemie. Als er meer dan 600 bedden op de intensive care bezet zijn door COVID-19-patiënten, zouden in de toekomst uitreisbeperkingen worden ingevoerd voor mensen die niet hersteld zijn van COVID-19 en ook geen vaccinatiebescherming kunnen aantonen.

Zij zouden dan alleen in uitzonderlijke gevallen hun woning mogen verlaten. We staan op het punt te struikelen in een pandemie van de ongevaccineerden, zei kanselier Schallenberg (ÖVP) in Wenen. Dit moet voorkomen worden. Hij hoopte dat de plannen een signaalwerking zouden hebben. Er zijn nog te veel aarzelaars en uitstellers voor de COVID-19 vaccinaties, voegde Schallenberg eraan toe. Een nieuwe lockdown voor gevaccineerde en van COVID-19 herstelde mensen is uitgesloten.

In Oostenrijk ligt het aantal zevendaagsgemiddelden iets hoger dan in Nederland. Het percentage volledig gevaccineerden ligt op 62 procent.

Sars-Cov-2 positief getesten Oostenrijk en Nederland ( Bron-World in Data)
Sars-Cov-2 positief getesten Oostenrijk en Nederland ( Bron-World in Data)

Ondanks een aanzienlijke stijging van het aantal nieuwe infecties wordt de situatie in de Oostenrijkse intensive care-afdelingen nog steeds als grotendeels stabiel beschouwd. Momenteel worden ongeveer 220 bedden op de intensive care bezet door COVID-19-patiënten. Dit betekent dat Oostenrijk zich momenteel in de eerste fase van het Oostenrijkse stappenplan bevinden, aldus minister van Volksgezondheid Mückstein (Groenen). Met de aangekondigde verscherping van de regelgeving kijken we "heel ver in de toekomst".

Stappenplan in Oostenrijk: aanscherping op basis van de bezetting van intensive care-afdelingen
In Oostenrijk heeft men een stappenplan ter bestrijding van de Coronapandemie, dat is gebaseerd op de bezetting van de IC-bedden met COVID-19-patiënten. Tot dusver bestaan de maatregelen uit drie stappen. Nu worden er nog twee stappen aan toegevoegd, die volgens berichten in de Oostenrijkse media voorzien in strengere maatregelen voor de niet-gevaccineerden.

De nieuwe vierde fase van het plan zal ingaan wanneer 500 bedden op de intensive care bezet zijn door covidpatiënten. Een 2G-regeling wordt dan worden overwogen op alle gebieden waar gevaccineerde, herstelde en geteste patiënten eerder vrij toegang hadden. Zelfs een negatieve PCR-test zou dan niet meer voldoende zijn. Ongevaccineerde en niet van COVID-19 herstelde personen zou dan de toegang worden ontzegd tot gelegenheden als restaurants of sportevenementen.

Indien er meer dan 600 bedden op de intensive care bezet zijn door coronapatiënten, zou de vijfde fase van toepassing zijn - en dus meer beperkingen voor de niet-gevaccineerden inhouden. Het verlaten van de eigen woning zou dan alleen zijn toegestaan in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of naar het werk te gaan. Volgens de informatie zouden al degenen die niet kunnen worden gevaccineerd, zoals kinderen onder de twaalf jaar, worden vrijgesteld van deze lockdownplicht.