Klant zet lege doos naast afvalcontainer, winkel krijgt boete van 500 euro

Een elektronicawinkel op het Diemerplein in Diemen moet 500 euro boete betalen omdat een klant een doos buiten heeft gezet. De doos werd op ruim drie kilometer afstand van de winkel aangetroffen, maar door een sticker met adresgegevens ging een handhaver er vanuit dat de doos door de winkel was achtergelaten. 

Het ging om een doos van een televisie, die op de Elisabeth Samsonstraat in Zuidoost lag. Een bewoner van de straat had die televisie in juli bij de winkel gekocht en de doos een aantal weken later bij de container neergelegd. Hij laat in een telefonische reactie weten het 'absurd' te vinden dat de winkel voor zijn fout is beboet. De bewoner kreeg zelf overigens ook een boete, maar dan een van 100 euro voor het achterlaten van een andere doos op die plek.

Winkeleigenaar Gert Hassing heeft de gemeente Amsterdam meteen al laten weten dat de boete van 500 euro onterecht is. "Ik heb 45 jaar een zaak in Diemen. Al 45 jaar zorg ik netjes dat het afval verwerkt wordt bij de gemeentelijke afvalverwerking hier in Diemen. En ik laat nooit en te nimmer iets, en mijn jongens ook niet, zelfs nog geen stukje piepschuim, achter in de stad."

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt dat er contact is geweest tussen Gert Hassing en de woordvoerder. Zij zegt alleen dat er toen afgesproken is dat Hassing de klant zelf zou benaderen en dat hij daarna niets meer van zich liet horen. Maar de winkeleigenaar zegt dat daar niks van klopt en dat hij na het gesprek met de klant, van wie hij het mobiele nummer had, een tweede keer met de handhaver sprak.

"Daar heeft hij niets mee gedaan. Echt niets. Hij zei gewoon, u hoort nog van ons", vertelt Gert Hassing over het tweede telefoongesprek. Zijn vrouw, die ook eigenaar van de winkel is, luisterde toen mee. "Hij lachte je gewoon uit. Ik heb het gehoord aan de telefoon. Hij lachte je uit", zegt ze tegen hem. "Ik begrijp ook niet dat de gemeente niet zelf zegt: 'Joh, zo horen we niet te werken.' Ik verwacht dat ook helemaal niet van ze."

Het adres van de winkel staat op de dozen omdat de leveranciers ze zo aan de winkel aanleveren. Gert en Hester Hassing willen de stickers niet van de dozen halen, omdat de dozen dan misschien beschadigd raken en ze de barcodes ook willen laten zitten. 

De twee zijn niet van plan om de boete te gaan betalen en hebben vertrouwen in een goede afloop. "Ik wacht even de reactie af op dit AT5-verhaal. En dan zal ik wel zien. Mijn advocaat, ik heb al een advocaat gesproken, zegt: 'Heerlijk onderwerp, hier smullen we van'. Als ze dit niet terugtrekken gaan we er zeker een zaak van maken."