Minstens 1115 uit huisgeplaatste kinderen bij gedupeerde ouders toeslagenaffaire

De afgelopen jaren zijn  er 1115 kinderen uit huis geplaatst van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om de periode van 2015 tot 2020. Zo meldt RTL Nieuws

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het CBS gevraagd om dit onderzoek uit te voeren. Het onderzoek beperkt zich tot de jaren 2015 tot en met 2020, omdat in 2015 de nieuwe Jeugdwet in werking trad. Maar de toeslagenaffaire speelde al ver voor die periode dus waarschijnlijk gaat het in werkelijkheid om een groter aantal uit huis geplaatste kinderen.

Het is niet duidelijk op te maken uit de cijfers van het CBS of de uithuisplaatsingen ook een direct gevolg zijn van de toeslagenaffaire zijn geweest. "Het gaat nu puur om kinderen die uit het huis zijn geplaatst bij slachtoffers van de toeslagenaffaire. We weten niet of dat voor of na onenigheid met de Belastingdienst is geweest", zegt een woordvoerder van het CBS. "Daarvoor zou aanvullend onderzoek nodig zijn, en zo'n verzoek ligt er nu niet."