30 jaar cel voor verdachten van moord op advocaat Derk Wiersum

Moreno B. en Giërmo B. zijn veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Het OM had levenslang geëist. Wiersum was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces rondom de criminele organisatie van Ridouan Taghi, zo meldt AT5.

Derk Wiersum werd in september 2019 doodgeschoten voor zijn woning in Buitenveldert. Het OM acht het waarschijnlijk dat de moord op Wiersum alles te maken had met de deal tussen het OM en kroongetuige Nabil B.

De rechtbank weet niet wie van de twee de schutter was, maar dat maakt voor het eindoordeel niet uit. Het is volgens de rechtbank namelijk duidelijk dat beide mannen schuldig zijn aan de moord. De twee werkten nauw samen en deden ook de voorverkenningen samen. De rechtbank zegt dat de grondige voorverkenningen en voorbereidingen aantonen dat er sprake is van voorbedachte rade. Moord is dus bewezen.

Ontkenning
De twee ontkennen enige betrokkenheid bij de moord. Zo zou het postuur van Moreno B. niet overeenkomen met het signalement van de schutter. Volgens de rechtbank is dit niet aannemelijk. Het DNA van beide mannen werd in de vluchtauto aangetroffen.

Ook verdween het signaal van de prepaid telefoons die de mannen gebruikten na de moord op Wiersum. Daarnaast waren de mannen opeens in het bezit van veel geld na de moord. Giërmo B. kocht een auto en deelde grote bedragen uit. Bij Moreno B. werd een bon gevonden voor 3000 euro aan sieraden.

Moreno B. en Giërmo B. kunnen nog in hoger beroep gaan.