Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

De grootste bioscooprelease van deze week is een nieuwe uitgave van een klassieker. Misschien is dat wel het effect van een premièreweek nadat de nieuwe Bond is gaan draaien? Maar wees gerust; er zijn ook nieuwe titels uit de hele wereld waar je vanaf deze week naartoe kunt.

Basic Instinct (heruitgave)

Paul Verhoevens vierde Amerikaanse productie, met Michael Douglas en Sharon Stone, geldt als de spraakmakendste neo-noir titel van de jaren negentig, was omstreden, maar werd een klassieker.

Rookie

Wanneer de ambitieuze motorrijder Nicky door een ongeval nooit meer kan racen, probeert hij zijn droom alsnog te beleven door zijn neefje Charlie te coachen. Al gauw blijkt dat Charlie niet uit hetzelfde hout is gesneden als zijn oom.

State Funeral

In maart 1953 wordt vier dagen lang elke fase van de plechtigheden rond de begrafenis van Jozef Stalin geobserveerd. In de traditie van zijn films over de erfenis van de Sovjet-Unie put Sergej Loznitsa uit bestaand materiaal. Van de bombastische bekendmaking op 4 maart 1953 van zijn overlijden door omroepers, in kranten en op aanplakbiljetten, via de eindeloze stoet rouwende mensen die hun ‘rode tsaar’ snikkend een laatste eer komen bewijzen, tot de ceremoniële bijzetting in het mausoleum. Het is vastgelegd op film. De vaak niet eerder vertoonde beelden zijn veelal in kleur, waarbij het Kremlinrood van de bloemen, linten en vlaggen indringend afsteekt tegen de achtergrond van besneeuwde straten, grijs geklede mensen en grauwe fabrieken: ook op afstand van Moskou leggen arbeiders het werk stil om hun partijleider te gedenken. Een ronduit grotesk gebeuren – waar de regisseur nog meer recht aan doet met de feitelijke, historische informatie op het einde – dat pijnlijk aantoont hoe absurd de beleving van leven en dood is in een tiranniek regime, gebaseerd op een persoonlijkheidscultus.

Martin Luther King vs. the FBI

Martin Luther King vs. the FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Slalom

De 15-jarige Lyz wordt opgeleid tot toekomstig Olympisch skikampioen maar wordt door haar coach fysiek en emotioneel zwaar onder druk gezet waarbij hij meerdere keren een verboden lijn overschrijdt.

Sweetness in the Belly

Als Lilly haar ouders komen te overlijden, vlucht ze naar Engeland om aan de burgeroorlog in Ethiopië te ontkomen. Ze voelt zich volledig verloren in haar nieuwe omgeving, maar geeft niet op en besluit de Londense immigranten gemeenschap te omarmen. Ze zet zich vol passie in bij haar nieuwe missie, namelijk het herenigen van gebroken families. Maar kan ze een compleet nieuw leven beginnen zonder haar sombere verleden eerst onder ogen te komen

Veneno

We gaan terug naar april 1996 in Madrid. Een van de populairste late-night shows gaat de straat op voor een segment over prostitutie en ineens komt zij in beeld; lang bruin haar, felrode lippen, volle borsten en een scherp gevat babbeltje. Vrijwel overnacht wordt Cristina ‘La Veneno’ Ortiz (1964-2016) een mediasensatie en ontpopt ze zich in een van de meest zichtbare trans personen in de Spaanse entertainmentindustrie. Bijna 25 jaar na haar televisiedebuut verschijnt de biografische serie Veneno, die de nalatenschap van het trans-icoon en sekssymbool nieuw leven inblaast. “La Veneno” vertelt de ervaringen van een worstelende transgender vrouw, die in de jaren negentig bekendheid verwierf en het publiek veroverde met haar charmes en unieke kijk op de wereld.

Here We Are

De gescheiden vijftiger Aharon is gestopt met werken om zich volledig te wijden aan de zorg voor zijn autistische zoon. Samen leiden ze een harmonisch leven, ver van de boze buitenwereld. Uri is echter bijna volwassen en zijn moeder vindt dat het tijd is dat hij begeleid gaat wonen om onafhankelijker te leren leven. Aharon gelooft niet dat een ander zijn zoon beter zal begrijpen en wil zelf zijn fulltime voogd blijven. Onder toenemende druk van zijn ex-vrouw en een maatschappelijk werker stemt hij uiteindelijk toch in. Op weg naar het instituut krijgt Uri echter een driftbui, waardoor Aharon besluit er samen vandoor te gaan. Uri is immers duidelijk nog niet klaar voor een scheiding. Of is het Aharon die zijn zoon niet kan loslaten? 

Crazy Days

Wat doe je als een wereldwijde pandemie een uitverkochte internationale opera doorkruist? Crazy Days is een documentaire in operastijl over het belang van kunst in krankzinnige tijden.

The Kid (heruitgave)

In The Kid, die door velen als belangrijkste film uit het stomme tijdperk wordt gezien, krijgt het geliefde en iconische personage de zwerver (Chaplins alter ego The Little Tramp) een nieuwe sidekick: de Kid (Jackie Coogan). The Kid was Chaplin's eerste lange speelfilm en hij combineerde daarin komedie met drama. De film was in 1921 wereldwijd een enorm box-office succes. De tijdloze film is nog altijd zeer geliefd bij jong en oud.