Nieuw-Zeeland stapt van zero COVID-19 strategie af door de Delta-variant

De strikte koers van Nieuw-Zeeland in de strijd tegen COVID-19 wordt tot nu toe door velen als ideaal beschouwd. Maar na de recente uitbraak van de Delta-variant twijfelt de overheid nu aan haar zero covid-strategie. In de besmettingshaard Auckland zou daarom een voorlopige versoepeling van kracht moeten worden.

Nieuw-Zeeland stapt voorzichtig af van zijn ambitieuze zero-covid-strategie. Premier Jacinda Ardern zei dat de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus een "keerpunt" is gebleken. In Auckland kan het coronavirus ook met de strenge lockdown van de afgelopen weken niet uitgeroeid worden. "Zelfs met de beperkingen op de lange termijn die we hadden, zouden we we duidelijk geen nulpunt bereikt hebben", zei ze.

Ardern kondigde aan de strategie niet meteen op te geven. De regering zal de beperkingen in Auckland enigszins versoepelen, ook al is het aantal nieuwe gevallen niet gedaald. Ze voegde eraan toe dat deze verandering van strategie alleen mogelijk is dankzij de aanzienlijke toename van de C19-vaccinatiegraad in het land.

Eerste versoepeling aangekondigd
De stad Auckland, met een bevolking van twee miljoen, blijft tot nader order grotendeels in lockdown. In de dichtstbevolkte stad van Nieuw-Zeeland mogen vanaf woensdag weer bijeenkomsten buiten met maximaal tien personen worden toegestaan. Het kabinet wil wekelijks eventuele verdere versoepelingen wekelijks beoordelen. De komende weken zouden meer winkels en scholen weer open kunnen gaan. Sinda eind september zijn al enkele winkels zoals restaurants met bezorgservice weer open.

Nieuw-Zeeland heeft medio augustus een landelijke lockdown ingesteld om een uitbraak van de zeer besmettelijke Delta-variant in te dammen. Na drie weken werden de beperkingen in de rest van het land grotendeels opgeheven, aangezien de uitbraak beperkt bleek te blijven tot Auckland. In het weekend hebben 2000 mensen bij een niet toegestane demonstratie geprotesteerd tegen de verlenging van de lockdown.

Nieuw-Zeeland is sinds het begin van de pandemie grotendeels geïsoleerd van de rest van de wereld. Tot de uitbarsting van de Delta in augustus was het leven van Nieuw-Zeelanders maandenlang bijna normaal. Het land werd dan ook wereldwijd gezien als rolmodel in de strijd tegen Corona: in het land met zijn vijf miljoen inwoners zijn er sinds het begin van de pandemie slechts 27 doden gevallen door COVID-19.