Britten zetten soldaten in tegen brandstofcrisis

De Britse regering mobiliseert het leger om de brandstofcrisis het hoofd te bieden. Het land komt zo'n 100.000 vrachtwagenchauffeurs tekort door de Brexit en de coronapandemie.

De Britse regering zet het leger vanaf maandag in om de knelpunten in de benzinevoorziening te overbruggen. 200 soldaten - waaronder 100 chauffeurs - zouden in het weekend een training afmaken en dan beginnen met het afleveren van de brandstoffen.

Groot-Brittannië heeft momenteel grote knelpunten in de brandstofdistributie. Dit komt niet door een gebrek aan benzine, er kan niet voldoende brandstof naar de tankstations worden getransporteerd omdat er een schrijnend tekort aan vrachtwagenchauffeurs is. De paniek- en 'hamsteren' aankopen van de laatste dagen hebben de situatie nog erger gemaakt. De Britse regering heeft de afgelopen dagen geprobeerd de bevolking tot kalmte te manen en te verklaren dat alles onder controle is, maar dat heeft niet geholpen. 

Er is naar schatting een tekort van 100.000 vrachtwagenchauffeurs in het VK. Door de Brexit moesten veel vrachtwagenchauffeurs terug naar het Europese continent. Daarnaast zorgden de coronabeperkingen ervoor dat de opleidingen en examens stil kwamen te liggen.

Vrachtwagenchauffeurs zien geen voordeel in het Visa-aanbod
Daarnaast kampt het land nu al met stijgende gasprijzen, die de energiekosten verder opdrijven en tot een tekort van verschillende goederen hebben geleid. De logistieke problemen zorgen er voor dat consumptiegoederen vóór de kerstperiode al aanzienlijk in prijs zijn gestegen. Pluimveehouderijen waarschuwen voor tekorten aan kalkoen door een gebrek aan slagers en slachthuispersoneel.

Afgelopen zondag kondigde de regering in Londen tijdelijke visa aan voor 5.000 vrachtwagenchauffeurs en 5.500 werknemers voor de pluimvee-industrie. Omdat de visa maar korte tijd geldig zijn hebben buitenlandse werknemers daar geen zin in.

Brandstofcrisis (Beeld-Pixabay)
Brandstofcrisis (Beeld-Pixabay)