FOK! Wat een weer: bakken met regenwater en veel wind

herfstbanner

Yo!  

Jaja luitjes. Dat was een echte topdag vandaag hier. Dit is waar ik al langere tijd op zat te wachten. Regen. Veel regen. Dit leverde dan ook de drukste avondspits sinds twee jaar op. Niet overal was het nat. De regenzone golfde een beetje over de westelijke helft. Eerder op de dag trok er een ander gebied met regen- en motregen over het land. De zon heeft zich op veel plaatsen dan ook volledig afzijdig van het weerbeeld gehouden.

In het zuiden en oosten viel het nog best mee met de regen en zeker in Twente heeft de zon nog regelmatig geschenen. Daar liep het kwik dan op tot lokaal 19 graden. In het westen zakte het kwik in de intensieve regen naar slechts 13 graden.

Momenteel regent het hier nog steeds behoorlijk door. Toch moet dit gebied geleidelijk naar het oosten toe gaan trekken. De tussenstand alhier is een fraaie 26 mm. Ook elders in Noord-Holland zie ik cijfers tussen de 15 en 25 mm.  In Zuid-Holland viel aanmerkelijk minder, zo tussen de 5 en 11 mm. 

Het is nog niet gedaan, want er komen ook nog een paar buien opzetten. Ook deze lijken zich vooral op de kuststrook te richten. De kans op onweer is daarbij klein, maar niet onmogelijk.

Uiteindelijk moet het in de natte gebieden wel overwegend droog gaan worden. In het oosten en zuiden blijft de bewolking hardnekkig en kan er nog wat lichte regen vallen. Hoeveelheden vergelijkbaar met hier lijken echter niet aan de orde. Ik denk ook dat er vanuit het zuidwesten zich enkele opklaringen gaan aandienen. Dan kan er wel plaatselijk mist ontstaan. Dit als gevolg van al het vocht.

Morgen beginnen we overal met wat zon. Er komen ook wolkenvelden voor. Het ziet er echter wel vriendelijk uit. Lang duurt dit feest niet, want net zoals vandaag zal de bewolking weer dikker gaan worden en in de loop van de middag volgt er ook weer een nieuw portie regen. De beste papieren zijn opnieuw voor diepe binnenland. In de gebieden langs de oostgrens blijft het mogelijk de hele dag droog en arriveert de regen pas later in de avond.

De wind gaat ook aanwakkeren uit het zuiden- tot zuidoosten en zal aan zee kracht 6 tot 7 gaan bereiken. In de avond sluit ik zelfs een stormachtige wind niet uit. In het binnenland blaast de wind met kracht 4 to 5 ook een aardig tandje mee. Als de zon nog even goed schijnt loopt het kwik nog op tot een graad of 17, maar over het algemeen zullen we het met 15 graden moeten doen. 

In de nacht naar zondag en een deel van zondag overdag kan er plaatselijk heel veel regen vallen. Daar kom ik morgen op terug. 

Fijn weekend!  

 

Regenboog dubbel (Foto: DJMO)
Een dubbele regenboog. Heel erg mooi. Afgelopen woensdag maakte DJMO deze foto na een fikse bui. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.