FOK! Wat een weer: leuk hť, mensen?

herfstbanner

Boe!

Zoooooooooo. Dat was even een verademing vandaag zeg. Eindelijk eens wat ruring in de tent en vrijwel iedereen heeft zijn of haar portie wel gehad vandaag. Dit was misschien wel de mooiste dag sinds drie maanden alhier. En we zijn er gelukkig ook niet 1,2,3 mee klaar.  

Als eerste passeerde vanochtend een eerste front met regen. Die was behoorlijk actief en op diverse plaatsen kwam daarbij ook onweer voor. Daarna kwam het buiencircus op gang. Op uitgebreide schaal kwam het tot heftige neerslag, hagel en pittig onweer. Weerplaza maakte overigens melding van 'een enkele klap' en dat alleen in hun bericht van 11.00,m om 17.00 was dat alweer verdwenen. Het was wel iets meer dan die enkele klap. De kwaliteit van Weerplaza is enorm achteruit gegaan. Op het radionieuws is dat zelfs helemaal niet vermeld. Jammer, want er werken daar prima mensen met kennis en ervaring. Ook gisteren was het allang duidelijk dat er een grote kans was op onweer en ook toen heb ik ze daar niet over gehoord. Jammer allemaal, dit is een trend bij Weerplaza die al langer aan de gang is.  

Enfin, er is dus flink wat neerslag gevallen. Exacte cijfers heb ik morgen, want momenteel is de radar nog behoorlijk vol. Een voorzichtige indruk is dat er op heel veel plaatsen tussen de 10 en 35 mm is gevallen. 

Momenteel regent het in het noorden lang en intensief, terwijl de buien in de rest van het land ook nog geen haast hebben om op te lossen of weg te trekken.

Voorlopig zullen we overal nog wel rekening moeten houden met een vorm van neerslag. In het noorden meer aanhoudende regen en elders in de vorm van buien. Onweer komt ook nog steeds voor. 

Uiteindelijk moeten de buien dan langzaam gaan afnemen, maar helemaal droog zal het niet worden. De kans op onweer neemt wel duidelijk af. In het zuiden komen vannacht wat meer opklaringen voor en kan het afkoelen tot een graad of 7. Aan zee en in het noorden blijft het wat zachter.

Morgen trekt er een rug van hogedruk over. Dat gaat vrij rap, want een volgende storing staat alweer te trappelen. De invloed daarvan lijkt zich te beperken tot het noorden en westen. Het ziet er naar uit dat het in het zuiden en oosten de hele dag droog blijft. De storing lijkt zich namelijk evenwijdig aan de zuidelijke stroming te verplaatsen. Daardoor dus de meeste kans op enige regen in de genoemde gebieden.

De wind neemt wel geleidelijk iets af, maar wakkert later weer flink aan tot hard of stormachtig aan de kust. Overigens waait het vanavond ook fors door, maar niet meer zo heftig als het zich liet aanzien.

Overdag is het slechts 14 tot 17 graden. 

Van de wisselvalligheid zijn we voorlopig niet af. Maar voor de tijd van het jaar is dat strikt normaal. 

Tot morgen boeren-burgers en buitenlui!  

 

Z12O (Foto: DJMO)
Een prachtige zonsondergang in combinatie met diverse soorten bewolking. Erg fraai! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.