Ruim 160.000 ingezameld voor Waku Waku, ze zijn deels open, ME gearriveerd situatie rustig

Gisteravond was het al hommeles bij restaurant Waku Waku. De eigenaar, als 'andersdenkende'een tegenstander van het Nederlandse coronabeleid werd gecontroleerd op naleving van het controleren op het coronatoegangsbewijs. Van enige naleving was geen sprake, wel kwamen er tientallen mede-andersdenkenden op de consternatie af die het werk van de inmiddels gearriveerde politie bemoeilijkten. De politie wilde de sleutels van het pand om 23.00 uur in ontvangst nemen, maar dat wilde de eigenaar (en zijn demonstranten) niet. Hierop werd een compromis gesloten, de eigenaar van het restaurant zou om 23.00 uur zijn restaurant sluiten, weggaan en zijn sleutels meenemen.

De eigenaar verwachtte dat zijn zaak zou worden dichtgetimmerd en riep 'zijn demonstranten' op om elke nacht met honderden voor het restaurant te komen zitten, eventueel in toerdienst, net zolang tot zijn zaak weer open mocht. "We gaan de boa's niet wegslaan, we gaan ze uitputten". Tevens attendeerde hij dat de camera's rond zijn zaak functioneel moesten blijven en riep hij mensen op zoveel mogelijk te filmen (zie filmpje 4e tweet).

De gemeente Utrecht had gisteren al aangekondigd dat als het restaurant het naleven van de coronamaatregelen niet zou respecteren men het onmogelijk te maken voor de eigenaar om het pand fysiek te betreden. Vanmorgen voerde de gemeente deze krasse maatregel uit en verving de sloten van het restaurant Waku Waku, zodat de eigenaar zijn eigen restaurant niet meer in kan. De demonstranten waren al aanwezig maar het vervangen van de sloten verliep, weliswaar onder gemopper, maar zonder problemen.

Eigenaresse Naphassa van het veganrestaurant, overigens lokale lijstduwer van de PvdD, heeft haar ongenoegen over de actie uitgesproken op Instagram en zegt elders een nieuwe start te willen maken. Waar ze uiteraard donaties voor vraagt, omdat financieel ze zijn uitgekleed. Het terras wil ze open laten blijven als signaal naar buiten toe.

Update 20.40 uur: De teller staat inmiddels op 162.983 euro door zo'n 10.900 donateurs en het is ontzettend druk bij het deels illegaal geopende restaurant. Het lijkt nog nooit zo gezellig te zijn geweest bij Waku Waku. Er wordt nog steeds opgeroepen om te komen demonstreren. Inmiddels mengt Esther Ouwehand van de PvdD zich ook in de discussie, zij verschijnt vanavond bij Op1 om haar ongenoegen over de gedwongen sluiting van Waku Waku uit te spreken. Mordechaï Krispijn van Viruswaarheid heeft zijn 'volgers' toegesproken en gevraagd om vooral om 23.00 uur af te taaien en naar huis te gaan. Er zijn inmiddels wat ME busjes gearriveerd, maar de politie lijkt nog niet in te gaan grijpen.

Update 17.00 uur:  De donaties voor Waku Waku op gofundme stromen binnen. Zojuist is bekend gemaakt dat er al 90.000 euro is opgehaald voor het onder last gesloten Utrechtse vegan restaurant. De eigenaars ontvangen veel support van de aanwezige 'demonstranten', die er een gezellig onderonsje van weten te maken. 

Inmiddels bezorgt Waku Waku de naburige restaurants problemen. Kiprestaurant Kloek besloot vanavond de deuren dicht te houden. "Door de situatie voor onze deur twijfelen we of we de veiligheid van onze gasten en het personeel vanavond kunnen waarborgen. Op sociale media is opgeroepen om vanavond rond openingstijd te demonstreren. Omdat we redelijk wat geluiden horen over deze oproep en protesten in andere steden weleens uit de hand gelopen zijn, durf ik het niet aan om personeel neer te zetten dat aan de deur gaat scannen, terwijl er zo'n grote groep staat die daar erg fel op tegen is." Ook het Mexicaanse restaurant Lucy Lou heeft getwijfeld maar gaat toch open. "Ik vind het heel lastig", zegt de eigenaar. "Ik kan eigenlijk niet dicht, we hebben reserveringen staan. Maar het terras kan ik niet opengooien." 

Eerdere berichtgeving: