Noorwegen viert het einde van 'hun COVID-19 pandemie'

Noorwegen is relatief goed door de pandemie heengekomen. Het land heeft nu de coronamaatregelen grotendeels opgeheven. De Noren gaan uit hun dak.

De mensen in Noorwegen hebben met tal van feesten het einde van de coronaregels gevierd. Nachtclubs en pubs zaten vol en op veel plaatsen hing een geweldige sfeer. Liedjes werden gezongen in rijen voor disco's en bars. In de stad Trondheim vielen mensen flauw door het lange wachten in de rij, EHBO werd verleend.

Wel werden er vanuit meerdere steden vechtpartijen, gewonden en arrestaties gemeld, zo meldt de publieke omroep NRK. "Er waren veel overtredingen, uitbarstingen van geweld en vechtpartijen", zegt Rune Hekkelstrand van de politie van Oslo. Verschillende mensen werden gearresteerd voor wapenbezit, sommigen raakten ernstig gewond in de vechtpartijen. In de stad Tønsberg, ten zuiden van de hoofdstad, brak een massale vechtpartij uit bij de pier, en in totaal werden twaalf mensen gearresteerd wegens rellen in de zuidwestelijke regio Agder.

Noorwegen heeft zaterdagmiddag de meeste coronamaatregelen opgeheven. Onder meer de anderhalvemeterregel geldt niet meer en de beperkingen op deelname aan evenementen en het gebruik van alcohol zijn niet meer van toepassing. Alleen de eis om bij COVID-19 in isolatie te gaan blijft. Ook de toegangsbeperkingen worden geleidelijk opgeheven. In een Europese vergelijking is Noorwegen relatief goed door de pandemie heen gekomen. Het land telt tot nu toe slechts 850 coronadoden. 

Tot gisteren telde Noorwegen 186.554 positieve gevallen waarvan 850 mensen nu zijn overleden. Op dit moment zijn 95 COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, van wie 28 personenop de intensive care.

Vaccinatiestatus van Noorwegen
Tot op heden zijn er ongeveer 7,83 miljoen doses aan Noorwegen geleverd. Het vaccinatieprogramma kwam in augustus pas goed op gang na de aankoop van een grote hoeveelheid vaccins van elders in Europa.

In Noorwegen worden zowel Pfizer- als Moderna-vaccins gebruikt.

Op 23 september waren er 7,72 miljoen vaccindoses toegediend zijn in Noorwegen. 76,48% van de bevolking heeft ten minste één dosis gekregen en 66,86% is nu volledig gevaccineerd tegen COVID-19.